Атина е небезбеден град, „Финалните осум“ во Лигата на Шампионите се селат во Шпанија или Чешка? - КФСМ
16.09.2020

Поради ескалирањето на состојбата предизвикана од пандемијата на КОВИД-19, можно е дури и ФИБА да го премести завршниот турнир

Атина е небезбеден град, „Финалните осум“ во Лигата на Шампионите се селат во Шпанија или Чешка?

На нецели две недели од почетокот на завршниот турнир од Лигата на Шампионите, ситуацијата во Грција, односно Атина како град-домаќин на „Фајнал-Ејт“ е далеку од оптимистична.

Влошената здравствена ситуација, особено во главниот град, и се поголемиот број на заразени луѓе од КОВИД-19, ги тераат челниците на ФИБА на сериозни размислувања.

Што и како со завршниот турнир?

Кога Атина беше избрана да го нагости осумте најдобри, се водеше сметка натпреварите во „ОАКА“ Арената да бидат со присуство на публика, со најмалку 30% пополнетост на капацитетот (од 18.000 седишта).

Но, сега се поставува прашањето дали воопшто турнирот треба да се организира во Атина. Дури и да се игра, извесно е дека оние осум мечеви би биле без присуство на фановите, што носи дополнителни проблеми за водечките луѓе на ФИБА.

Играње без публика е најлошото можно сценарио и за организаторот на турнирот, локалната заедница на областа Атика која е еден од ко-финансиерите на овој настан, а каде веќе се откажани сите музички настани планирани во Арената.

Во теорија, постои можност турнирот да биде релоциран, а како опции се споменуваат Шпанија, па дури и Чешка.

Сценарио кое во ФИБА е најмалку посакувано. Оттука наредните десетина дена ќе дадат одговор на прашањето, каде, како и во кои услови ќе се игра турнирот на кој ФИБА треба да го промовира новиот шампион.