Бордот на ФИБА Европа со одлука: Финалниот дел од женскиот Евробаскет се сели во Валенсија - КФСМ
12.05.2020

Поради безбедносни причини, финалната фаза да се одигра во Шпанија

Бордот на ФИБА Европа со одлука: Финалниот дел од женскиот Евробаскет се сели во Валенсија

Состанокот го водеше претседателот на ФИБА Европа Тургај Демирел, а присуствуваа претседателот на ФИБА Хамане Нианг, генералниот секретар на ФИБА, Андреас Заглис и генералниот секретар на ФИБА Европа / Извршниот директор на ФИБА Европа Камил Новак.

Притоа, Бордот одобри важна промена за женскиот ФИБА ЕвроБаскет 2021, кој треба да биде организиран во ко-домаќинство на Франција и Шпанија во јуни следната година.

Шпанските организатори ја презедоа организацијата на последниот дел од турнирот и Валенсија ќе биде домаќин на завршната фаза на настанот, како и две групи од уводната фаза.

Франција ќе биде домаќин на две групи од првиот дел на шампионатот, во град што ќе се утврди во подоцнежна фаза.

Со оглед на тоа што повеќето национални федерации беа погодени од пандемијата на коронавирусот, Бордот го одобри планот за враќање на делови од временската рамка на добивање на организација на двата претстојни настани, Евробаскетот за мажи во 2025, и Евробаскетот во женска конкуренција во 2023 година.

Заинтересираните федерации сè уште можат да достават официјално изразување на интерес до крајот на овој месец додека процесот на наддавање и решение се продолжуваат за три месеци, до март 2021 година.

Федерациите сè уште можат да достават писма од интерес“ до крајот на овој месец, додека процесот на одобрување е продолжен за скоро една година.

Одлуката за домаќините ќе биде донесена во март 2022 година.

Одборот разговараше за статусот на сезоната 2019-20 година на ФИБА Евролигата на жени, жени на Еврокупот и на ФИБА Европа купот, вклучително и можноста за организирање на завршни турнири за секое натпреварување кон крајот на септември или октомври.

ФИБА Европа во моментов работи и на различни опции во однос на прилагодувањата на календарот и конкурентскиот систем за одлука да се донесе на следниот состанок во јуни.

Неодамна ФИБА Европа ја воведе својата Национална платформа за размена на федерации со цел да има јасен преглед на неодамнешните случувања во сите земји и федерации членки.

Платформата им овозможува, а во исто време и ги охрабрува федерациите да разменуваат идеи за проекти како што се во Фондот за развој на младите,  едукативни и тренинг активности.

Патоказот за пост-COVID-19 на ФИБА Европа ќе биде финализиран во следните неколку недели, а потоа ќе биде претставен на Бордот, предвиден да се одржи следниот месец.