Евролига ги објави здравствените протоколи и специјалните регулативи за сезоната 2020/2021 - КФСМ
18.09.2020

Натпреварите ќе бидат одложени, преместени, па дури и одземени поради коронавирус

Евролига ги објави здравствените протоколи и специјалните регулативи за сезоната 2020/2021

Евролига го објави сетот на посебни регулативи и здравствени и безбедносни протоколи што ќе важат за претстојната сезона и имаат врска со тешкотиите поврзани со КОВИД-19.

Потврдено е дека натпреварите може да се одложат и да се преместат, но не се дозволени повеќе од три одложувања и постојат посебни регулативи што доведуваат до губење на натпреварите поради ограничувања на патувањето или појава на КОВИД.

Следејќи ја работата спроведена од кошаркарската Евролига во консултација со тимски лекари, медицински експерти, директори на клубови и други водечки спортски институции, и по дискусиите што се одржаа меѓу претставниците на Одборот на Еврокуп и ЕЦА, одобрени се нови протоколи за здравство и безбедност и посебни регулативи за сезоната 2020-2021

Здравствените и безбедносните протоколи, кои имаат за цел да им обезбедат на учесниците на натпреварите и сите други засегнати страни минимум стандарди што треба да се применуваат во секој меч на Евролига и Еврокуп, воспоставуваат услови за заштита на здравјето на секој поединец, како и на здравјето на нивните семејства според сегашниот COVID-19 животната средина.

Протоколите се изработени во координација со лекарите од лигата и клубовите, консултирани со сите 42. клуба, Здружението на играчи на Евролигата, Одборот на главни тренери на Евролигата, Сојузот на кошаркарски службеници во Евролигата, Домашните лиги и УЛЕБ.

Тие се конструирани да го одразуваат искуството стекнато од други големи меѓународни и домашни организатори на спортски натпревари.

Деталите, меѓу другите, вклучуваат:

• Основни хигиенски правила на однесување: миење раце, социјално дистанцирање, употреба на маска за лице и вентилација.

• Упатства за арената и установите за вежбање со кои се утврдува максимален број на лица во просториите за играње и соблекувални.

• Назначување менаџер на КОВИД-19 во секој клуб, едукативни сесии, препорачано дневно следење на здравјето, обрасци за медицинска проценка.

• Играчите, стручниот штаб и судиите да извршат PCR-тест три дена пред секој натпревар, со протоколи што треба да ги следат во случај на позитивен резултат на PCR-тест. - Упатства за хотели, превоз, судии, ТВ-продукција, медиуми и гледачи.

• Натпреварите кои што нема да се одржат како што е предвидено со календарот, но поради нови или постојни ограничувања што им се наметнати на домашните или гостувачките клубови од страна на нивните домашни власти, ќе бидат суспендирани и презакажани. Во такви случаи, натпреварите може да бидат преместени на алтернативни места, доколку е потребно.

• Секоја одреден натпревае може да биде суспендиран максимално три пати.

• Сите натпревари во редовната сезона на Евролигата, мора да се одиграат најдоцна до 13. април, 2021 година, а сите натпревари од плејофот треба да се играат до 5. мај, 2021 година

• Сите натпревари во редовната сезона на Еврокупот, мора да се играат до 22. Декември, 2020 година, а сите натпревари во Топ 16 фазата  мора да се одиграат до 23. Февруари, 2021 година

•Евролига ќе соработува со домашните клубови за да ги премести сите натпревари во соодветна алтернативна арена, претходно одобрена за Евролигата или Еврокупот.

• Во случај да не се достапни датуми за презакажување на натпреварот или да се достигне максималниот број на презакажувања, тимот чиишто национални или локални ограничувања довеле до преместување / презакажување на натпреварот, ќе го изгуби натпреварот со резултат (0-20). Повторените загуби од (0-20) поради оваа ситуација, нема да доведат до дисквалификација на тимот.

• Во случај кога која било екипа има помалку од осум играчи кои можат да играат поради COVID-19, наведениот тим ќе го загуби натпреварот со 0-20. Повторените загуби од (0-20) поради оваа ситуација нема да повлечат дисквалификација на тимот.

• Секој клуб што одбива да игра без никакви официјални национални или локални ограничувања (без никаква оправдана причина) ќе регистрира пораз од (0-20) во првата прилика, а дисквалификација од натпреварувањето во втората, според постојните регулативи за натпреварување. Поразот од (0-20) што се случи за време на четвртфиналето, полуфиналето и финалето на Еврокупот, или за време на плејофот во Евролигата, би значело губење на серијата од соодветниот тим.

• Во случај на сезонска суспензија, привремениот поредок на местата кога се случи суспензијата може да се смета за конечен, или за продолжување на натпреварите, или за тимовите да преминат во потенцијална следна фаза. Доколку е потребно, тимовите ќе играат преостанати/одложени натпревари за да обезбедат баланс помеѓу сите тимови во истата група.

Освен тоа, компанијата ќе има ажуриран список на ограничувања на постојните власти и одобрени достапни арени на располагање на сите клубови, врз основа на информациите дадени од нив.