Евролигашки препораки за „Пост-Ковид-19“ периодот, и натпревари со присуство на публика - КФСМ
17.07.2020

Кошаркарската Евролига и нејзините клубови се согласија за унифициран пакет на упатства

Евролигашки препораки за „Пост-Ковид-19“ периодот, и натпревари со присуство на публика

Кошаркарската Евролига и нејзините клубови се согласија за унифициран пакет на упатства како одговор на глобалната пандемија COVID-19, а кои имаат за цел да ги пречекаат навивачите во арените на најудобен начин, веднаш штом ќе се создадат услови за нивно присуство.

Бидејќи клубовите од Евролигата „гравитираат“ во 15 различни земји со различни прописи од националните здравствени власти, упатствата се збир на идеи, препораки и принципи што се дел од Евролигата односно Еврокупот, можат да ги спроведат на своите арени во наредната сезона.

Поточно, клубовите разгледуваа(т) различни аспекти на враќање на довербата на јавноста за присуство на настани во. Имајќи го ова предвид, клубовите и Евролигата го препорачаа следните чекори:

Распоред на пристап до арената: Навивачите влегуваат во арената во текот на еден временски период и шират физички пристапни места до местото на настанот.

Тестирање и управување со циркулацијата: Обезбедете индивидуални проверки на температурата на точките за пристап и управување со надворешна и внатрешна циркулација за подобрување на социјалното растојание за цело време на настанот.

Посветени протоколи за канализација на арената: Подобрете ја целокупната чистота, воведете протоколи за санитаризација и обезбедете заштитна облека за вработените и гледачите за време на натпревар.

Епидемиолошка експертиза: Консултирајте се со овластени експерти за епидемиологија за поддршка и одобрување на спроведувањето на протоколите за безбедност.

Флексибилно „седење на социјална дистанца“: Создадете манифестации за седење за различни социјални мерки за дистанцирање кога е потребно за да им овозможи на имателите на билетите да уживаат во играта од своите резервирани места во најбезбедно опкружување и според меѓународните и / или локалните регулативи.

Технологија „без раце“: Забрзување на донесувањето на мерки, во елот на наплата. Односно „за плаќање без пари’ за да се ограничат преполните реони, долгите редици и точките на допир.

Прилагодливи начини на плаќање билет: Дајте им ја на навивачите флексибилноста потребна во непредвидливи времиња, нудејќи креативни услови за плаќање.

Побарајте придонес од навивачите: Забрзајте со усвојувањето на иновативни мерки за ангажирање на навивачите, поставувајќи ги нивните мислења за горенаведените мерки и земајќи го предвид нивниот увид при дизајнирање на нови.

Транспарентна и конзистентна комуникација: Чувајте ги навивачите информирани за сите преземени мерки за да се обезбеди нивната удобност и безбедност откако ќе се отворат вратите од арените. Да се ​​осигурате дека ги знаат сите протоколи однапред, што ќе биде клучно за успешно враќање на игрите „во живо“.