ФИБА Европа ги потврди термините на ЕП за млади категории во 2021 година - КФСМ
18.06.2020

Познати се датумите за одигрување на Европските првенства за младинските категории кои се поместени за наредното лето

ФИБА Европа ги потврди термините на ЕП за млади категории во 2021 година

Бордот на ФИБА Европа ги одобри и датумите за одигрување на Европските првенства за младинските категории кои се поместени за наредното лето.

Претходно, европската зона на ФИБА во екот на пандемијата на коронавирусот, ги откажа сите евро-шампионати за млади категории кои требаше да се одиграат во текот на ова лето.

Тоа воедно значи и дека сите национални тимови остануваат во своите дивизии, односно нема испаѓање во „Б“ дивизијата, но ниту можност за напредување во „А“ дивизијата.

На оние национални федерации кои требаше да бидат домаќини во 2020 година, им е оставена можноста да се пријават за организатори на шампионатите кои се презакажани за 2021 година.

Но со оглед на потенцијалните економски последици од пандемијата, тие земји немаат обврски и следната година да бидат организатори, па можно е дека ќе мора да се распишат нови „конкурси“ за домаќинство.

 

КАЛЕНДАР НА ФИБА ЗА МЛАДИНСКИТЕ ЕП ВО 2021 ГОДИНА

МАШКА КОНКУРЕНЦИЈА

У16-ЕП-ДИВИЗИЈА „А“-МАЖИ: од 13. август до 21.август, 2021

У16-ЕП-ДИВИЗИЈА „Б“-МАЖИ: од 13. август до 21.август, 2021

У16-ЕП-ДИВИЗИЈА „Ц“-МАЖИ: од 13. август до 18.август, 2021

 

 

У18-ЕП-ДИВИЗИЈА „А“-МАЖИ: од 31.јули до 8.август, 2021

У18-ЕП-ДИВИЗИЈА „Б“-МАЖИ: од 31.јули до 8.август, 2021

У18-ЕП-ДИВИЗИЈА „Ц“-МАЖИ: од 27.јули до 1.август, 2021

 

 

 

У20-ЕП-ДИВИЗИЈА „А“-МАЖИ: од 17.јули до 25.јули, 2021

У20-ЕП-ДИВИЗИЈА „Б“-МАЖИ: од 17.јули до 25.јули, 2021

 

ЖЕНСКА КОНКУРЕНЦИЈА

У16-ЕП-ДИВИЗИЈА „А“-ЖЕНИ: од 6. до 14.август, 2021

У16-ЕП-ДИВИЗИЈА „Б“-ЖЕНИ: од 6. до 14.август, 2021

У16-ЕП-ДИВИЗИЈА „Ц“-ЖЕНИ: од 13. јули до 18.јули, 2021

 

 

У18-ЕП-ДИВИЗИЈА „А“-ЖЕНИ: од 24. јули до 1. август, 2021

У18-ЕП-ДИВИЗИЈА „Б“-ЖЕНИ: од 24. јули до 1. август, 2021

У18-ЕП-ДИВИЗИЈА „Ц“-ЖЕНИ: од 27. јули до 1. август, 2021

 

 

У20- ЕП-ДИВИЗИЈА „А“- ЖЕНИ: од 3. јули до 11. јули, 2021

У20- ЕП-ДИВИЗИЈА „Б“- ЖЕНИ: од 3. јули до 11. јули, 2021

--------------------------------------------------------------------------------

ФИБА-ЕП-МАЛИ ЗЕМЈИ-МАЖИ: од 28.јуни до 3.јули, 2021

ФИБА-ЕП-МАЛИ ЗЕМЈИ-ЖЕНИ: од 15.јуни до 20.јуни, 2021

*Датумите се подложни на промени, во зависност од плановите на организаторот