ФИБА ја стартуваше престижната програма TIME-OUT 2.0 - КФСМ
23.06.2020

Со 52 учесници од цела Европа и пошироко, кои беа ангажирани на воведниот семинар.

ФИБА ја стартуваше престижната програма TIME-OUT 2.0

Лансиран како продолжение на доста успешната иницијатива TIME-OUT и кофинансиран од програмата на Европската унија „Еразмус + Спорт“, проектот има за цел да го промовира образованието во и преку спортот преку развивање на вештини што спортистите ќе ги користат во идните кариери, далеку од теренот.

Воведниот семинар на TIME-OUT 2.0 се фокусираше на запознавање со модулите за Бизнис на спорт предводени од експерти на ФИБА, како и преглед на курсот за лидерство и управување од страна на Бизнис школата на Универзитетот Нортумбрија.

Една од најмоќните алатки што се користи во TIME-OUT 2.0 е дека учесниците можат да научат од искуството на „матурантите“ од оригиналната програма TIME-OUT, како дел од курсот за стил на разбирање на спортистот, каде ќе добијат совети од своите врсници.

Воведниот семинар вклучи гости-говорници како што е поранешната ѕвезда на италијанската репрезентација, Рафаела Маскиадри, која во моментов е претседател на Комисијата за спортисти на италијанскиот олимписки комитет (КОНИ) и член на Комисијата за играчи на ФИБА, како и поранешниот капитен на репрезентацијата на Чешка, Павел Пумпрола.

После воведната сесија на TIME-OUT 2.0, играчите ќе се преселат со учење преку интернет, пред да присуствуваат на вториот семинар, планиран за крајот на август во Прага.