ФИБА Лигата на Шампионите ќе дозволи одложување на натпревари - КФСМ
15.10.2020

Во елитното натпреварување на ФИБА, не е предвидено службена победа од 20:0

ФИБА Лигата на Шампионите ќе дозволи одложување на натпревари

Се приближува новата сезона во Лигата на шампионите, а менаџментот на ова натпреварување на ФИБА, издаде нов протокол кој е испратен до клубовите учесници, со цел да се креира една успешна сезона.

Протоколите се однесуваат на одложување на натпреварите во случај на повеќе позитивни тестови на КОВИД-19 во рамките на еден тим, со што се исклучува откажувањето на мечевиге со службен резултат од (20-0).

Со оглед на промените во форматот на регуларната сезона што ги издаде Лигата на Шампионите пред неколку дена, распоредот е многу полесен и овозможува презакажување, под услов да се појави таква потреба.

Протоколи за новата сезона во ФИБА Лига на шампиони

*Одложување на натпревар

Клуб може да побара одложување и презакажување на играта под следниве услови:

- Еден клуб има помалку од осум (8) играчи на располагање да учествуваат во некој натпревар

- Недостапноста на играчите е поддржана од позитивни резултати од тестовите за PCR, издадени од акредитирана лабораторија за тестирање

- Барањето е испратено најдоцна во рок од 72 часа пред закажаното време за одложување на натпреварот

*Нови рокови за регистрација на играчи

По промената на форматот на натпреварување и креирањето на нов календар за сезоната 2020-21, рокот за регистрација на играчите е изменет како што следува:

- петок, 16 октомври 2020 година (за групите А, Б, Ц и Д);

- петок, 23 октомври 2020 година (за групите Е, Ф, Г и Х).

По овие датуми, списокот на клубот ќе се смета за конечен и ќе бидат дозволени максимум четири (4) измени / дополнувања на играчи за време на регуларната сезона на Лигата на Шампионите.

Петто додавање/промена на играч ќе биде дозволено за клубовите кои ќе се квалификуваат за Плеј-офот во Лигата на Шампионите во 2021 година.

Со цел да се поддржат клубовите во случаи на можни ограничувања на достапноста на играчите предизвикани од резултатите од тестовите Ковид-19, на еден клуб ќе му биде дозволено дополнително да регистрира играчи од младинските екипи на клубот за сезоната 2020-21 во кошаркарската Лига на шампиони.

Поконкретно, најмногу шест играчи, не постари од дваесет години на денот на регистрација, ќе имаат право на регистрација во текот на Редовната сезона како замена на кој било играч/и што не можат да учествуваат во активности на тимот следниве позитивен тест Covid-19 PCR.

Краен рок за регистрација на такви играчи е одреден два часа пред објавување на информации и администрацијата на Лигата на Шампионите ќе биде достапна за поддршка на клубовите во овој процес.

*Номинации на судии

Судиите номинирани за натпфреварите на ЛШ треба исто така да се придржуваат до Протоколот„ Враќање во игра“ и да се подложат на истите предизвици во врска со меѓународните патувања.

Со цел сите натпревари во Лигата на Шампионите да бидат реализирани во најдобри можни услови, ќе се примени следново:

- Вкупно пет судии ќе бидат номинирани за секој натпревар; два дополнителни судии кои доаѓаат од земји со непосредна близина на матичната земја ќе бидат во „мирување“ и достапни во случај некој од номинираните судии да не може да учествува во натпреварот.

- Судиите ја формираат официјалната листа на судии за Лигата на Шампиони од иста земја, како една која има екипа-учесник на натпревар во оваа конкуренција.