21.05.2020

ФИБА ќе продолжи редовно да ја следи состојбата со COVID-19 и да комуницира со националните федерации

ФИБА одлучи: Нема официјални „3х3“ натпревари пред август

Во согласност со својата одлука од 12.март, да ги прекине сите натпревари, потврдена на Централниот одбор на ФИБА на 26 и 27 март, Светската кошаркарска федерација објави нова серија на ажурирања  на натпреварите 3x3 за 2020 година.

Согласно со тоа, официјалните натпревари на FIBA ​​3x3 нема да се одржат најрано пред август 2020 година, што е резултат на моменталната состојба со пандемијата Коронавирус (СОВИД-19).

Претходно, некои настани требаше да бидат откажани, а поголемиот дел од нив се уште треба да се играат во третиот или четвртиот квартал од годината.

Настани одложени до 2021 година:

-Два олимписки квалификациски турнири (поместени за 2021 година по одложувањето на Олимпијадата во Токио)

Настани откажани за сезоната 2020:

-Четири настани на „светска турнеја“ (Прага, Лозана, Лос Анџелес, Нанџинг)

- ФИБА 3x3 U23 национални лиги, и квалификации за различни зони на ФИБА 3x3 U17 (вклучувајќи и квалификации)

ФИБА останува посветена да ги врати во активност натпреварувањата „3x3“ и продолжува да работи активно во планирањето и организацијата на „Светската турнеја“ на ФИБА 3x3, „челенџерите“, зоните и светските првенства (У23 и У18) во остатокот од 2020 година, а ако е потребно и во јануари 2021 година.