11.05.2021

Наместо стандардните евро-шампионати, вкупно 16. во обете конкуренции, ќе се играат помали турнири, т.н. „челенџери“.

ФИБА одобри алтернативен формат за европските младински првенства

На 13. состанок на Бордот на ФИБА Европа беа донесени уште неколку особено важни одлуки.

Најважната е за оној младински сегмент во кој ФИБА Европа одобри алтернативен формат за европските првенства.

Со оглед на не баш идеалната слика со Ковид-19 вирусот во најголем дел од европските држави, ова лето, наместо стандардните евро-шампионати, вкупно 16. во обете конкуренции, ќе се играат помали турнири, т.н. „челенџери“.

-Настаните ќе се играат на база на „волонтеризам“,а промоциите/испаѓањата ќе бидат „замрзнати“ во сите три дивизии „А“, „Б“ и „Ц“.

-Најдоброрангираните 18 тима (актуелните 16 од Дивизијата „А“, плус два дополнителни тима според ранкингот од 2019) ќе играат три турнири со по шест селекции-партиципиенти.

-Останатите регистрирани тимови, рангирани од 19.позиција па надолу, ќе играат на турнир на кои ќе има по шест селекции-учесници.

-Еден од турнирите со шест тима, ќе биде креиран со најслабо рангираните тимови кои се дел од Дивизијата „Ц“, односно „малите земји“.

-Сите натпревари на овие турнири ќе се играат според „Раунд-Робин“ формат

Бордот исто така го одобри предлогот, на домаќините на младинските Европските првенствa во 2021 година, што нема да се одржат, да им се овозможи прв пристап за организирање на соодветните настани во 2022 година. Слично на тоа, Бордот одлучи раните назнаки за турнирите во 2022 година да бидат одложени за 2023 година.