04.03.2021

Домаќините, Шпанија и Франција, добија „привилегија“ да си одберат „партнер-федерација“

ФИБА: Потврдени носителите на ждрепката на ЕП 2021 за жени

Светската кошаркарска федерација ги определи носителите на јакосните групи пред претстојната ждрепка за Евробаскетот 2021 во женска конкуренција.

Очекувано, во првата група, освен домаќините на шампионатот, репрезентациите на Шпанија и на Франција, се „сместени“ и селекциите на Србија и на Белгија.

Пред ждрепката која ќе се одржи на 8. март во Валенсија, Франција и Шпанија добија одредена „привилегија“ од ФИБА, да си одберат по една „партнер-федерација“.

Французите се одлучија за своите соседи од Белгија, додека пак Шпанците се решија тоа да биде селекцијата на Словенија. Согласно со тоа ќе има и мали рестрикции во ждрепката.

Инаку, Европското првенство во женска конуренција ќе се одржи во периодот од 17. до 27. јуни, во Валенсија и во Стразбур.

Финалната фаза, каде ќе биде промовиран и новиот европски шампион, ќе се одржи во Валенсија.

НОСИТЕЛИ НА ЖДРЕПКАТА ВО ВАЛЕНСИЈА

ПРВА ГРУПА: Шпанија, Франција, Србија, Белгија

ВТОРА ГРУПА: Шведска, Русија, Словачка, Италија

ТРЕТА ГРУПА: Белорусија, Чешка, Црн Гора, Турција

ЧЕТВРТА ГРУПА: Словачка, Хрватска, БиХ, Грција