Играчите се изјаснија, не се за продолжение на Евролигата - КФСМ
23.05.2020

Ризикот е преголем, во секој поглед...

Играчите се изјаснија, не се за продолжение на Евролигата

Уште еден голем чекор кон завршетокот на европската сезома. Како што сега стојат работите, навистина се мали шансите кошаркарската топка повторно да биде потфрлена, макар до почетокот на есента.

Денеска е одржана видео седница на која учествуваа челниците на Евролигата и 36.кошаркари, по два од сите 18 клубови кои се дел од елитното натпреварување. Тема беше прекинатата сезона во Евролигата.

А после состанокот, се поизвесно станува дека таа нема да биде и доиграна.

Стравот од вирусот корона и понатаму е присутен, и кошаркарите не сакаат ништо да ризикуваат, особено што нивниот спорт се игра во сала, и контактите во текот на играта се константни.

Затоа поголем делод нив смета дека сезоната треба да се прогласи како готова, и да се фокусираат на подоготовки за наредната, кога пандемијата ќе одмине.

Покрај тоа, кошаркарите објаснија дека постои и преголем ризик од повреди, затоа што беа без тренинзи повеќе од два месеци, а забрзаните подготовки за натпреварувањето да биде довршено, би биле и повеќе од ризични за нивното здравје.

Играчите го кажаа своето, останува уште Бордот на Евролигата кој го има последниот збор.