26.04.2021

Американскиот бек на Куманово 2009 направи пробив во неколку статистички категории

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА - ПРВА ЛИГА-МАЖИ: Ливингстон e прв „крадливец“, трет асистент и петти поентер во лигата

Само уште девет натпревари останаа да се доиграат од оној регуларен дел од сезоната во Првата лига. Во меѓувреме се одиграа скоро двојно повеќе, доволно за да се направи уште еден статистички пресек на моменталната ситуација во оној индивидуален статистички дел од Првата лига-мажи.

Од табеларнипт приказ на статистичкиот центар на КФСМ, јасно е дека во овој меѓу период, добар напредок е забележан кај неколку играчи. Но некако во преден план е ефектот на Отис Ливингстон.

Американскиот бек на Куманово 2009 стигна до петото место на листата на најдобрите поентери. Има просек од 18.6 поени во оваа категорија, каде број 1 сеуште е Стефан Крстајиќ (Навико Академија ФМП ) со 22.3 поени по натпревар.

Ливингстон е и трет најдобар асистент во лигата со просечни 5.93 успешни додавања, што е веднаш зад ефектот на Тај Херис (ТФТ) кој има 7.55 и Александар Костоски (Гостивар) со 7.17 асистенции по меч.

Но „малиот“ Отис е и најдобриот освојувач на топки во елитната конкуренција Во просек „краде“ по 2.4 топки на едне натпревар, а губи и по 2.87, со кои е на петтото место на листата на играчи со најголем број на загубени топки.
Исто така е и играч со најголем број на поминати минути на терените. Има просечни 35:38 минути со кои го надмина Тај Херис (ТФТ) кој има една минута помалку во игра.

ТОП 5

ПОЕНИ

Играч нат      п/с/а  просек

Стефан Крстајиќ (Академија ФМП)    20       4446     22.3

Игор Кесар (Пелистер)   20       436     21.8

Роберт Рикиќ (Еуро Никел 2005)        12          238     19.83

Џуниус Провел (Вардар) 17      331     19.47

Отис Ливингстон (Куманово 2009)        15       279     18.60

СКОКОВИ

Роберт Монтгомери (МЗТ УБ)  19       225     11.84

Роберт Рикиќ (Еуро Никел 2005)        12          128       10.67

Амир Смит (ТФТ)   19       188     9.89

Љубомир Младеновски (Работнички)         19       163     8.58

Бојан Трајковски (Пелистер)    18       153     8.5

АСИСТЕНЦИИ

Тајрон Херис (ТФТ)           20       151     7.55

Александар Костоски (Гостивар)        21       150     7.14

Отис Ливингстон (Куманово 2009)     15       89       5.93

Бобан Стајиќ (Пелистер) 21       120     5.71

Јане Петровски (Еуро Никел 2005)     21      117     5.57

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

Џуниус Провел (Вардар) 17       80       4.71

Тајрон Херис (ТФТ)           20       71       3.55

Ерик Питс (Работнички) 20       64       3.20

Кори Рос (Куманово 2009)        11          35       3.18

Отис Ливингстон (Куманово 2009)   15       43       2.87

ОСВОЕНИ ТОПКИ

Отис Ливингстон (Куманово 2009)     15       36       2.40

Ерик Питс (Работнички) 20       39       1.95

Ивица Димчевски (Гостивар)   19       33       1.74

Роналд Харис (ФМП Академија)         21       35       1.67

Џуниус Провел (Вардар) 17       28       1.65

БЛОКАДИ

Амир Смит (ТФТ)   19       58       3.05

Марко Дујковиќ (Вардар)          18       40       2.22

Љубомир Младеновски (Работнички)          19       38       2.00

Џалон Фрајдеј (Гостивар)          12       20       1.67

Бранислав Ѓекиќ (Куманово 2009)     15       22       1.47

МИНУТИ

Отис Ливингстон (Куманово 2009)     15       534:35          35:38

Тајрон Херис (ТФТ)           20       692:48          34:38

Димитар Караџовски (Кожув)  18       619:10          34:23

Роналд Херис (Академија ФМП)        21       707:58          33:42

Игор Кесар (Пелистер)   21       697:10          33:11

СЛОБОДНИ ФРЛАЊА (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Дарко Соколов (Еуро Никел 2005)     20       83.72%

Џуниус Провел (Вардар) 17       81.38%

 

Александар Тодоровиќ (Гостивар)    21       80.85%

Диксон Дикембе (Вардар)        15       80.56%

Стефан Крстајиќ (Академија ФМП)    20       80.41%

ДВА ПОЕНИ (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Игор Кесар (Пелистер)   21       74.02%

Никола Силаџи (Пелистер) 17       72.95%

Роберт Рикиќ (Еуро Никел 2005)        12          70.80%

Никола Малешевиќ (Пелистер)    21       69.81%

Бранислав Ѓекиќ (Куманово 2009)     15       68.75%

ТРИ ПОЕНИ (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Јане Петровски (Еуро Никел 2005)      21          47.11%

Војче Лефкоски (Црн Дрим ГМ)           17       44.26%

Предраг Пајиќ (Кожув)           22          43.53%

Дамјан Стојановски (МЗТ Скопје А)      14          42.86%

Диксон Дикембе (Вардар)        15         41.67%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА (ВКУПНО)

Роберт Рикиќ (Еуро Никел 2005)        12          70.80%

Игор Кесар (Пелистер)   21       66.80%

Никола Малешевиќ (Пелистер)          21       60.78%

Амир Смит (ТФТ)   19       58.47

Никола Силаџи (Пелистер)    17       58.24%