ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ПО 12. КОЛА ОД ПРВАТА ЛИГА-МАЖИ: Монтгомери е прв скокач, а Херис прв асистент во лигата - КФСМ
26.01.2021

Со 20 дадени поени против Црн Дрим, Џуниус Провел ја задржа лидерската позиција кај стрелците

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ПО 12. КОЛА ОД ПРВАТА ЛИГА-МАЖИ: Монтгомери е прв скокач, а Херис прв асистент во лигата

Некомплетното 12.коло (не се одигра дерби дуелот помеѓу екипите на МЗТ Скопје Аеродром и Работнички), донесе мали промени во оние главни статистички категории.

Најголемата се случи на листата на најдобрите скокачи. Роберт Монтгомери од МЗТ Скопје Уни Банка, реализираше дури 18.скока со кои дојде до вкупно 78, или просечни 11.14 по натпревар. Доволно да го надмине ефектот на Марко Дујковиќ од Вардар кој е на 10.83 и Александар Андрејевиќ (Куманово 2009) со 9.50 скока по натпревар.

Тајрон Херис е лидер кај асистентите, сега со уште повисок просек од осум додавања по меч. А Александар Костоски кој исто така бележи напредок, сега е на 6.78 асистенции.

Без промени остана онаа главна категорија – поентерската. Со 20. реализации против Црн Дрим ГМ, Џуниус Провел ја задржа првата позиција и просек од 24.14 поени, пред Стефан Крстајиќ (Академија ФМП), Стефан Балмазовиќ и Кори Рос кои имаат просечни 21.поен по натпревар.

Во оној процентуален дел Стефан Крстајиќ е лидер на групата кои се најдобри реализатори од линијата за слободни фрлање. Погодува со 84% од таа позиција, пред Провел (Вардар) кој има 83.33% и Александар Тодоровиќ (Гостивар) 80.43% .

Игор Кесар од Пелистер е најдобриот реализатор во обидите за два поени. Крилото на лидерската екипа погодува со 74.73% пред двоецот од МЗТ Скопје Аеродром, Андрија Бојиќ со 70.59% и Олуфеми Олуџоби со 70.21%.

Во шутот за три поени доминира Андреј Магдевски. Репрезентативниот бек од МЗТ Скопје Аеродром погодува со 52% на успешност. Подобро од Војче Лефкоски (Црн Дрим ГМ) кој е на ефект од 47.22% и Кори Рос од Куманово 2009 кој има 47.67% на успешност.

 ТОП 5

ПОЕНИ

Играч нат      п/с/а  просек

Џуниус Провел (Вардар)           7          169     24.14

Стефан Крстајиќ (Академија ФМП)   10       210     21.00

Стефан Балмазовиќ (Работнички)     7          147     21.00

Кори Рос (Куманово 2009)       8          168     21.00

Лаклан Андерсон (ТФТ) 9          186     20.67

СКОКОВИ

Роберт Монтгомери (МЗТ УБ) 7          78       11.14

Марко Дујковиќ (Вардар)         6          65       10.83

Александар Андрејевиќ (Куманово 2009)  8          76       9.50

Никола Станојевиќ (Кожув)      4          35       8.75

Амир Смит (ТФТ)   8          67       8.38

АСИСТЕНЦИИ

Тајрон Херис (ТФТ)           9          72       8.00

Александар Костоски (Гостивар)        9          61       6.78

Јане Петровски (Еуро Никел 2005)    8          47       5.88

Андреј Магдевски (МЗТ Скопје А)     6          35       5.83

Ерик Питс (Работнички) 7          39       5.57

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

Џуниус Провел (Вардар)           7          42       6.00

Тајрон Херис (ТФТ)           9          35       3.89

Кори Рос (Куманово 2009)       8          30       3.75

Хасани Гравет (МЗТ Скопје А)  6          21       3.50

Александар Андрејевиќ (Куманово 2009)  8          27       3.38

ОСВОЕНИ ТОПКИ

Ивица Димчевски (Гостивар)   7          15       2.14

Тајрон Херис (ТФТ)           9          17       1.89

Ламар Вашингтон (Работнички)         7          13       1.86

Чез Вилијамс (Пелистер)           10       17       1.70

Горјан Марковски (Куманово 2009) 8          13       1.63

БЛОКАДИ

Марко Дујковиќ (Вардар)         6          20       3.33

Амир Смит (ТФТ)   8          20       2.50

Љубомир Младеновски (Работнички)         7          11       1.57

Данило Мијатовиќ (Еуро Никел 2005)         8          10       1.25

Олуфеми Олуџоби (МЗТ Скопје А)     5          5          1.00

МИНУТИ

Тајрон Херис (ТФТ)           9          328:47          36:25

Кори Рос (Куманово 2009)       290:29          36:18

Џејмс Каухерд (Црн Дрим ГМ) 6          215:15          35:52

Димитар Караџовски (Кожув) 6          214:55          35:49

Никола Силаџи (Кожув) 3          104:42          34:54

СЛОБОДНИ ФРЛАЊА (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Стефан Крстајиќ (Академија ФМП)   10       84.06%

Џуниус Провел (Вардар)           7          83.33%

Александар Тодоровиќ (Гостивар)    9          80.43%

Дарко Соколов (Еуро Никел 2005)    7          79.07%

Игор Кесар (Пелистер)   10       78.00%

ДВА ПОЕНИ (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Игор Кесар (Пелистер)   10       74.73%

Андрија Бојиќ (МЗТ Скопје А)  4          70.59%

Олуфеми Олуџоби (МЗТ Скопје А)     5          70.21%

Роналд Херис (Академија ФМП)        10       69.84%

Данило Мијатовиќ (Еуро Никел 2005)         8          69.49%

ТРИ ПОЕНИ (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Андреј Магдевски (МЗТ Скопје А)     6          52.0%

Војче Лефкоски (Црн Дрим ГМ)          8          47.22%

Кори Рос (Куманово 2009)       8          46.67%

Димитар Караџовски (Кожув) 6          46.34%

Дамјан Стојановски (МЗТ Скопје А)   6          45.95%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА (ВКУПНО)

Андрија Бојиќ (МЗТ Скопје А)  4          69.44%

Игор Кесар (Пелистер)   10       66.67%

Александар Андрејевиќ (Куманово 2009)  8          63.64%

Олуфеми Алуџоби (МЗТ Скопје А)     5          60.94%

Дарко Соколов (Еуро Никел 2005)    7          58.11%