22.03.2021

Бекот на Куманово 2009 има се подобри бројки, видливи и во тимскиот резултат...

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ПО 19. КОЛА ОД ПРВАТА ЛИГА-МАЖИ: Ливингстон ги турка кумановци кон Суперлигата

Без многу промени се водечките позиции во оној индивидуален сегмент по одигрувањето на 19.коло од Првата лига.

Ако се мери поединечно, Отис Ливингстон е „икс-факторот“ во последните успеси на екипата на Куманово 2009 во домашниот шампионат.

Во овој момент, по некомплетното 19. коло (не се одиграа два натпревари), бекот на Куманово 2009 е четвртти стрелец во лигата, со просечни 19.22 поени на девет одиграни натпрвари.

Освен тоа е трет асистент во најсилната конкуренција, со просек од 6.11 асистенции по меч, но и најдобра „крадливец“ на топки. Просечно „краде“ по две топки на натпревар. И е еден од тројцата играчи во лигата со најголем просек на одиграни минути, по 34:34 минути на еден натпревар.

Стефан Крстајиќ од Академија ФМП го поправи својот поентерски ефект на 23.28, а Роберт Монтгомери (МЗТ Скопје Уни Банка) скокачкиот. Сега е на просек од 11.5 скока, а сериозна конкуренција добива во Амир Смит (ТФТ) кој е на 10.87.

Неговиот соиграч, Тај Херис е водечки додавач со 7.75 асистенции, но се поблиску е Александар Костоски (Гостивар) кој се доближи со 7.47.

Процентуално, нема промени на листата за три поени. „Ситни“ се во оние за два односно еден поен. Уште еден „кумановец“ се проби во првите три. Бранислав Ѓекиќ е трет реализатор во шутот за два поени (69.09%) каде води Игор Кесар со 73.33%.

ТОП 5

ПОЕНИ

Играч нат      п/с/а  просек

Стефан Крстајиќ (Академија ФМП)    18       419     23.28

Игор Кесар (Пелистер)   18       394     21.89

Џуниус Провел (Вардар) 14       284     20.29

Отис Ливингстон (Куманово 2009)     9          173     19.22

Кори Рос (Куманово 2009)        9          173     19.22

СКОКОВИ

Роберт Монтгомери (МЗТ УБ)  16       184     11.5

Амир Смит (ТФТ)   15       163     10.87

Александар Андрејевиќ (Куманово 2009)   14       127     9.07

Марко Дујковиќ (Вардар)          13       114     8.77

Никола Станојевиќ (Кожув)      15       130     8.67

АСИСТЕНЦИИ

Тајрон Херис (ТФТ)           16       124     7.75

Александар Костоски (Гостивар)        17       127     7.47

Отис Ливингстон (Куманово 2009)     9          55       6.11

Бобан Стајиќ (Пелистер) 18       103     5.72

Јане Петровски (Еуро Никел 2005)     16       89       5.56

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

Џуниус Провел (Вардар) 14       66       4.71

Кори Рос (Куманово 2009)        9          33       3.67

Тајрон Херис (ТФТ)           16       55       3.44

Ерик Питс (Работнички) 11       34       3.09

Александар Андрејевиќ (Куманово 2009)   14       42       3.00

ОСВОЕНИ ТОПКИ

Отис Ливингстон (Куманово 2009)     9          18       2.00

Ивица Димчевски (Гостивар)   15       27       1.80

Чез Вилијамс (Пелистер)           18       30       1.67

Стефан Крстајиќ (Академија ФМП)    17       28       1.65

Диксон Дикембе (Вардар)        10       16       1.60

БЛОКАДИ

Амир Смит (ТФТ)   15       46       3.07

Марко Дујковиќ (Вардар)          13       35       2.69

Бранислав Ѓекиќ (Куманово 2009)     9          18       2.00

Џалон Фрајдеј (Гостивар)          11       20       1.82

Љубомир Младеновски (Работнички)          11       16       1.45

МИНУТИ

Тајрон Херис (ТФТ)           16       568:20          35:31

Димитар Караџовски (Кожув)  17       595:35          35:20

Отис Ливингстон (Куманово 2009)     9          311:60          34:34

Кори Рос (Куманово 2009)        9          305:48          33:58

Роналд Херис (Академија ФМП)         18       603:23          33:31

СЛОБОДНИ ФРЛАЊА (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Диксон Дикембе (Вардар)        10       88.10%

Дарко Соколов (Еуро Никел 2005)     15       82.61%

Џуниус Провел (Вардар) 14       81.40%

Александар Тодоровиќ (Гостивар)    17       81.01%

Стефан Крстајиќ (Академија ФМП)    18       80.58%

ДВА ПОЕНИ (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Игор Кесар (Пелистер)   18       73.33%

Никола Силаџи (Кожув) 14       72.82%

Бранислав Ѓекиќ (Куманово 2009)     9          69.09%

Александар Тодоровиќ (Гостивар)    17       67.50%

Никола Малешевиќ (Пелистер)          18       66.41%

ТРИ ПОЕНИ (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Војче Лефкоски (Црн Дрим ГМ)           13       47.92%

Андреј Магдевски (МЗТ Скопје А)      9          45.95%

Бојан Крстевски (МЗТ Скопје А)           8          45.83%

Кори Рос (Куманово 2009)        9          45.16%

Јане Петровски (Еуро Никел 2005)     16       44.09%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА (ВКУПНО)

Игор Кесар (Пелистер)   18       66.22%

Амир Смит (ТФТ)   15       59.86%

Олуфеми Олуџоби (МЗТ Скопје А)      9          58.04%

Никола Малешевиќ (Пелистер)          18       58.03%

Никола Силаџи (Кожув) 14       57.33%