Известување за сите клубови кои се натпреваруваат во Младинските лиги - КФСМ
21.04.2017

и во машка и во женска конкуренција

Известување за сите клубови кои се натпреваруваат во Младинските лиги

Македонската кошаркарска федерација продолжува да биде транспарентна во врска со случувањата околу првенствата во сите возрасни категории поради што е причината за објавување на ова известување кое беше испратено до сите клубови кои се натпреваруваат во младинските лиги. Имено, во текот на последниот месец од натпреварувањето во младинските лиги и во машка и во женска конкуренција, како канцеларија на МКФ и МКК се соочуваме со голем број на неправилности во примената на Пропозициите за натпреварување според актите на МКФ и на МКК од страна на клубовите од типот на:

  1. Недоставување на термини од страна на домаќинот на натпреварот.
  2. Одложување на натпревар од редовно коло и не одигрување на истиот до наредното коло.
  3. Ненавремено откажување на натпревар од редовно коло поради учество на меѓународен турнир и непријавување на учество на таков турнир во МКФ и МКК.
  4. Организација на меѓународен турнир во Р. Македонија, без знаење на МКФ и МКК и нарушување на Календарот и Системот за натпреварување за млади категории.
  5. Откажување на официјални лица (судии и делегати) поради учество на турнири, без дозвола на СК на МКФ

Поради горенаведеното, кое воопшто не е новина оваа сезона, Македонската кошаркарска федерација како и МКК во целост ќе ги спроведат Пропозициите за натпреварување во младинските лиги и ќе ги применуваат актите на МКФ и на МКК меѓу кои и Дисциплинскиот Правилник.