10.05.2021

Репрезентативниот бек е прв стрелец и асистент, и трет скокач на финалниот турнир

КУП 2021-ЖЕНИ: Бројките на страната на Митрашиновиќ

Иако не го освои главното индивидуално признание за најкорисен играч на финалниот турнир, Анџелика Митрашиновиќ е лидер во неколку водечки статистички категории.

Во двата одиграни натпревари (полуфинале и финале), капитенот на нашиот национален тим реализираше вкупно 50.поени, или во просек по 25.поени, што е за нијанса подобар ефект од оној на нејзината колешка од Баскет КАМ, Драгана Гобељиќ која има 24.5 поени, додека на третото место е Александра Стојановска (Бадел 1862) со 21.5 поен во просек.  

Митрашиновиќ е и најдобриот асистент на турнирот, во просек имаше по седум успешни додавања, пред Александра Стојановска која има 6.5 асистенции, и Михаела Алексовска (Крива Паланка) со 6.

Кошаркарката на Крива Паланка, Милена Марјановиќ е најдобрата на листата на скокачи. На полуфиналниот дуел со екипата на Бадел 1862, оствари неверојатни 18.скокови, со кои е пред нејзината сонародничка, Ивана Брајковиќ (Баскет КАМ) со 14.5, додека трета е „незаобиколната“ Митрашиновиќ со 11. скока.

Александра Стојановска (Бадел 1862) е кошаркарката со најмногу освоени топки, по 5.5, додека Михаела Алексовска (Крива Паланка) е со најмногу загубени топки - 10.

Гобељиќ е најдобриот реализатор од поле

Во оној процентуален дел, Славица Наков од Вардар е најдобриот реализатор на слободни фрлања. Искусната кошаркарка ги погоди сите кои ги изведе на средбата со Баскет КАМ.

Најкорисниот играч на турнорот, Драгана Гобељиќ е најдобар реализатор во шутот од поле. За три поени, погодуваше со неверојатни 60% на прецизност. Во шутот за два поени, реализираше со 76.47%, а севкупно, од дистанца, со 70.37% што беше веројатно и пресудниот фактор да го добие најпрестижното индивидуално признание на турнирот. Ж

КУП „БЛАГОЈА ГЕОРГИЕВСКИ БУШТУР“ – ЖЕНИ

ТОП 5

ПОЕНИ

Анџелика Митрашиновиќ (Баскет КАМ)      2          50       25.0

Драгана Гобељиќ (Баскет КАМ)          2          49       24.5

Александра Стојановска (Бадел 1862)         2          43       21.5

Милена Марјановиќ (Крива Паланка)         1          21       21.0

Славица Наков (Вардар)            1          21       21.0

СКОКОВИ

Милена Марјановиќ (Крива Паланка)         1          18.0

Ивана Брајковиќ (Баскет КАМ)            2          29       14.5

Анџелика Митрашиновиќ (Баскет КАМ)      2          22       11.0

Драгана Гобељиќ (Баскет КАМ)          2          20       10.0

Александра Стојановска (Бадел 1862)         2          17       8.5

АСИСТЕНЦИИ

Анџелика Митрашиновиќ (Баскет КАМ)      2          14       7.0

Александра Стојановска (Бадел 1862)         2          13       6,5

Михаела Алексовска (Крива Паланка)         1          6          6.0

Драгана Гобељиќ (Баскет КАМ)          2          10       5.0

Славица наков (Вардар) 1          4          4.0

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

Михаела Алексовска (Крива Паланка)         1          10       10.0

Анџелика Митрашиновиќ (Баскет КАМ)      2          13       6.5

Милена Марјановиќ (Крива Паланка)         1          5          5.0

Славица Наков (Вардар)            1          5          5.0

Божица Стоевска (Крива Паланка)    1          4          4.0     

ОСВОЕНИ ТОПКИ

Александра Стојановска (Бадел 1862)         11       5.5

Тамара Ѓорѓиевска (Крива Паланка) 1          4          4.0

Нена Трајчевска (Бадел 1862) 2          8          4.0

Цветанка Димова (Бадел 1862)          2          5          2.5

Симона Деловска (Вардар)      1          2          2.0

БЛОКАДИ

Анастасија Подунавац (Вардар)         1          2          2.0

Милена Марјановиќ (Крива Паланка)         1          2          2.0

Ивана Кметовска (Баскет КАМ)           2          3          1.5

Славица Наков (Вардар)            1          1          1.0

Нена Трајчевска (Бадел 1862) 2          2          1.0

МИНУТИ

Милена Марјановиќ (Крива Паланка)         1          38:12 38:12

Цветанка Димова (Бадел 1862)          2          72:48 36:24

Михаела Алексовска (Крива Паланка)         1          35:31 35:31

Нена Трајчевска (Бадел 1862) 2          70:48 35:24

Анџелика Митрашиновиќ (Баскет КАМ)      2          68:14 34:07

СЛОБОДНИ ФРЛАЊА (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Славица Наков (Вардар)            1          100%

Нена Трајчевска (Бадел 1862) 2          88.89%

Ивона Пејковска (Вардар)        1          83.33%

Александра Стојановска (Бадел 1862)         2          80.0%

Анастасија Подунавац (Вардар)         1          75.0%

ШУТ ЗА ДВА ПОЕНИ (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Драгана Гобељиќ (Баскет КАМ)          2          76.47%

Анастасија Подунавац (Вардар)         1          71.43%

Цветанка Димова (Бадел 1862)          2          64.71%

Милена Марјановиќ (Крива Паланка)         1          62.5%

Нена Трајчевска (Бадел 1862) 2          60%

ШУТ ЗА ТРИ ПОЕНИ (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Драгана Гобељиќ (Баскет КАМ)          2          60.0%

Михаела Алексовска (Крива Паланка)         1          50.0%

Ивона Пејковска (Вардар)        1          42.86%

Александра Стојановска (Бадел 1862)         2          37.5%

Стефанија Цветановска (Вардар)       1          33.33%

ШУТ ОД ПОЛЕ (ПРОЦЕНТУАЛНО)

Драгана Гобељиќ (Баскет КАМ)          2          70.37%

Милена Марјановиќ (Крива Паланка)         1          58.82%

Цветанка Димова (Бадел 1862)          2          57.89%

Анастасија Подунавац (Вардар)         1          55.56%

Ивана Брајковиќ (Баскет КАМ)            2          55.56%