15.11.2022

Февруарскиот дел од европските квалификации за Светскиот Куп 2023 ќе ги даде последните три...

КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СВЕТСКИ КУП 2023: Издадени уште шест визи за Мундобаскетот

По Финска, Германија и Летонија, од синоќа, сигурни патници на Далечниот исток се уште шест европски селекции: Литванија, Франција, Италија, Шпанија, Словенија и Грција.

Индиректно, решена е ситуацијата во групата „Ј“ (Германија, Финска, Словенија) и натпреварите во февруари нема да имаат апсолутно никакво значење.

Во другите три групи останува уште по едно слободно место.

Србија го доби трилер-дуелот против Турција, во Белград славеше со минимални (77:76), и многу извесно ќе им се придружи на Летонија и Грција, кои го потврдија пласманот со победите против Велика Британија, односно Белгија.

Многу понеизвесно наредниот ФИБА „прозорец“ планиран за февруари 2023 година, ќе биде во групите „К“ и „Л“, затоа што по три репрезентации конкурираат за едно место кое води на Светскиот Куп 2023.

Во групата „К“, тоа се Црна Гора, БиХ и Унгарија, а во групата „Л“ – Грузија, Исланд и Украина.

ГРУПА И

РЕЗУЛТАТИ 8. КОЛО

Летонија – Велика Британија   79:63

Србија – Турција   77:76

Белгија – Грција    70:72

ТАБЕЛА: ЛЕТОНИЈА 15, Србија 13, ГРЦИЈА 13, Турција 11, Белгија 11, Велика Британија 9;

ИДНО КОЛО (24.ФЕВРУАРИ, 2023)

Турција - Летонија

Велика Британија – Белгија

Грција – Србија

ГРУПА Ј

РЕЗУЛТАТИ 10. КОЛО

Финска – Естонија            91:71

Шведска – Израел            71:68

Словенија – Германија   81:75

ТАБЕЛА: ГЕРМАНИЈА 18, ФИНСКА 18, СЛОВЕНИЈА 17, Шведска 15, Израел 13, Естонија 12;

ИДНО КОЛО (24.ФЕВРУАРИ, 2023)

Израел - Финска

Естонија – Словенија

Германија – Шведска

ГРУПА К

РЕЗУЛТАТИ 10. КОЛО

Унгарија – Чешка  83:69

Црна Гора - Литванија    56:65

Франција – БиХ     92:56

ТАБЕЛА: ФРАНЦИЈА 18, ЛИТВАНИЈА 18, Црна Гора 16, БиХ 15, Унгарија 15, Чешка 13;

ИДНО КОЛО (23.ФЕВРУАРИ, 2023)

Чешка – Франција

БиХ – Црна Гора

Литванија - Унгарија

ГРУПА Л

РЕЗУЛТАТИ 8. КОЛО

Украина – Исланд            79:72

Грузија – Италија  84:85

Шпанија – Холандија      84:72

ТАБЕЛА: ШПАНИЈА 15, ИТАЛИЈА 14, Грузија 12, Исланд 12, Украина 11, Холандија 8;

ИДНО КОЛО (23.ФЕВРУАРИ, 2023)

Исланд – Шпанија

Холандија – Грузија

Италија - Украина