01.03.2019

Вкупно осум места за номинирање на кандидати за ФИБА значка

МКФ обезбеди дополнителни места за номинирање на кандидати за ФИБА арбитри

Раководството на Македонската кошаркарска федерација во изминатиот период успеа да се избори и да добие дополнителни места за номинирање на кандидати за ФИБА арбитри за периодот за лиценцирање на судии „2019-2021“.

Првичната одлука на одделот за развој на судии при ФИБА донесе одлука да и додели право за номинација на пет кандидати на Македонската кошаркарска федерација, но брзата реакција и активното залагање на раководството вроди со плод и со зголемување на бројот, како за кандидати судии така и за бројот на делегати. МКФ ќе номинира осум арбитри и три делегата за периодот 2019-2021.

МКФ ќе ја искористи приликата и за првпат во историјата на Република Македонија ќе биде номинирана и жена судија - Бисера Јакова која во моментов е единствената жена која ја дели правдата на кошаркарските натпревари ширум републиката.

Кандидатите кои ќе бидат номинирани ќе мораат да ја посетуваат клиниката за ФИБА арбитри и делегати, а потоа успешно да ги положат тестовите (познавање на англиски јазик, кошаркарски правила и физички тест) за да се здобијат со статус на меѓународни судии и делегати.