13.05.2019

За првпат досега МКФ ќе организира клиника за судии на која покрај судии од Македонија учество ќе земат и меѓународни судии

МКФ организатор на меѓународна клиника за судии

За првпат досега Македонската кошаркарска федерација тековната седмица ќе организира клиника за судии на која покрај судии од Македонија учество ќе земат и меѓународни судии.

Судиите ќе слушаат предавања од меѓународни ФИБА инструктори како и на претставници од одделот на судии при ФИБА, а ќе ја делат правдата и на неколку натпревари во рамки на домашното првенство од Првата лига жени, Втората лига мажи и натпревари од завршниот турнир во јуниорската машка конкуренција (кошаркари до 18 години).

Од Македонија учество ќе земат Бисера Јакова, Петар Петровски и Христијан Тасевски. Останатите учесници се Стефан Стефанов (Бугарија), Роко Хордов (Хрватска), Тони Антон Реиќ (Хрватска), Јасмина Морено Алкараз (Шпанија), Лауре Коанус (Франција), Висар Буњаку (Косово) и Јевгениј Нагорњи од Украина.