16.03.2021

Стартуваше инсталацијата на „паметните камери“ во сите арени во земјата каде се игра елитна кошарка

Нашата федерација веќе е дел од „FIBA Connected Stadium“ платформата

Од почетокот на оваа недела нашата федерација стартуваше со уште еден голем проект, кој треба да ги подобри веќе постоечките инфраструктурни услови за функционирање на нашите клубови. Првенствено оние од елитната дивизија, барем во првата фаза на реализацијата, а дополнително и оние останатите.

КФСМ веќе и активно се вклучи во заедничката иницијатива наречена „FIBA Connected Stadium“ („Поврзани сали-ФИБА“) во која се вклучени ФИБА и „Синерџи Спортс“.

Една специјализирана платформа дизајнирана за поддршка на националните федерации и натпревари поврзани со Светската кошаркарска федерација. Своевидно партнерство кое ги става технологиите за промена на играта на дофат на кошарката, на секое ниво.

Со започнувањето на планираните активности, пред сè, инсталирање на соодветната опрема, прво во „Куќата на кошарката“ во СРЦ „Кале“, стартуваше првата фаза од проектот, во кој спортските објекти во кои се игра сениорска кошарка на врвно ниво во наредните денови ќе бидат опремени со паметна технологија што автоматизира снимање на натпревари „во живо“, го подобрува зголемен број на навивачите, и обезбедува нови или подобрени комерцијални можности.

„Поврзани сали-ФИБА“ ги трансформира салите-арените од едноставно поле на игра, во технолошки и комерцијални платформи. Користејќи најсовремена автоматизирана технологија, „Поврзани сали-ФИБА“ значително ги намалува оние дополнителни трошоци, пред сем оние за емитување на „натпревари во живо“.

Автоматско снимање на видео дизајнирано за кошарка

Решението на „Synergy Sports“ користи патентирани и целосно автоматизирани фотоапарати за снимање на видео во најдобар квалитет. Зад сцената, сопственичката вештачка интелигенција на „Синерџи“ ја става нашата Прва лига на врвот на автоматската технологија.

Видео „во живо“ со професионален квалитет се произведува без човечка интервенција подготвена за пренос во живо преку канали номинирани од Федерацијата или Лигата, како и линеарните ТВ-партнери.

Преносите се подобруваат со коментари од планираниот технички тим и графички засилен визуелен преклоп (EVO) кои обезбедуваат автоматски увид и контекст за натпревари „во живо“ преку статистика за играчи „во живо“ и натпревари, спонзорирање пораки и детали за резултатите и часовниците.

Поврзаниот FIBA систем го подобрува нашето искуство со фановите, привлекува нова публика и нуди навистина скаларно решение за создавање содржина со голем волумен и потребен минимален извор.

Секако, оваа платформа е наменета и за други сегменти од кошаркарската игра, како на пример, анализа на видео и податоци за кошаркарски тренери и скаути, со обезбеден ненадминлив видео и аналитички систем и покриеност кој веќе е опфатен во натпреварите од НБА, ФИБА, колеџ и други  меѓународни натпреварувања.

Патентирано „Видео со еден клик“ ја поврзува секоја статистика со видеото што го поддржува, што резултира во автоматски генерирани уредувања за кои на тренерите им беа потребни часови да се создадат.

Бесконечно сортирање и филтрирање на статистички податоци и видео клипови во реално време им дава на тренерите бесконечни можности да ги откријат одговорите што им се потребни за да изградат стратегии за победа.

Кој користи „Синерџи Спортс“ за тренирање и скаутинг?

Решенијата за тренери и скаути на „Синерџи Спортс“ станаа синоним за елитни перформанси, носејќи многу шампионски титули. Тренери, скаути и раководители на тимови низ целиот свет се потпираат на „Синерџи Спортс“ за да ги завршат своите задачи што е можно поефикасно.

Сите 30 тимови во НБА-лигата, врвни тимови од Евролигата, елитни меѓународни клубови и врвни програми за колегиуми, сите користат „Синерџи Спортс“ за подобрување на перформансите на тимот и играчите.

Од оваа недела во овој систем активно ќе биде вклучена и нашата федерација.