09.08.2021

Не е само Ненад Димитријевиќ - и други млади играчи не сакаат да играат, прашањето е зошто?

Некои многу погрешно го сфаќаат повикот за играње за националниот тим!

Иако најголемо внимание на денешната прес-конференција беше насочено кон Ненад Димитријевиќ, стана збор и за уште двајца млади кошаркари кои, исто така, не ја прифатија поканата од селекторот Драган Бајиќ да бидат дел од овој претквалификациски циклус за пласман на Светскиот Куп во 2023 година.

Станува збор за Михаил Наумоски и Дино Боцевски кои одлучија да не се појават на подготовките иако требаше да присуствуваат на селективните тренинзи. Наумоски последната сезона играше за МЗТ Скопје Уни Банка, а Боцевски за италијанската Стела Азура.

„Ненад Димитријевиќ не е единствен, тука се и младите играчи како Боцевски и Наумоски кои добија покана, но не се појавија. Јас не ги знам причините за тоа“ - рече селекторот Бајиќ.

„Михаил Наумоски и Дино Боцевски ги гледавме како иднина на македонската кошарка, високи деца кои можат да направат добри кариери. Причините поради кои не се појавија на тренинзите никој не ги знае.

Кога дојдовме на чело на Федерацијата ние навистина рековме дека нема да суспендираме ако некој не игра за репрезентацијата. Но тоа некои погрешно го сфатија, па имаме откажувања и во М14 и М16 и играчи одлучуваат сами кога да се појават, кога не“ - потенцираше претседателот Антиќ.

„Зборувавме и минатото, но и во текот наова лето со Душан Боцевски. Рече дека ќе се слушнеме кога ќе дојде време, а по официјалниот повик никој ниту се јави, ниту Дино присуствуваше на подготовките. Ги сметаме за екстра талентирани кошаркари, како него, така и Михаил Наумоски. Уредно беа повикани и во сениорската репрезентација и во нивните соодветни младински селекции, но не се појавија ни таму, ни таму“ - дополни спортскиот директор Тодор Гечевски.