06.02.2024

Македонија е домаќин на два шампионати, за кошаркари „Под 16“ и „Под 18“ години, ќе се играат во Скопје  

Одредени натпреварувачките групи за младинските Европски првенства

Ова лето Македонската кошаркарска федерација ќе биде организатор на Европското првенство од Дивизијата „Б“ за кошаркари „Под 16“ и „Под 18“ години, а ќе биде реализирано во нашиот главен град – Скопје.

Освен овие две селекции, исходот на ждрепката на која присуствуваше и генералниот секретар Владимир Георгиевски, ја очекуваа и нашата машка младинска селекција, која ќе игра на ЕП од Дивизијата „A“, како и нашата женска репрезентација „Под 18“ години, која е дел од ЕП од Дивизијата „Б“...

А ждрепката на групите за претстојните младински Европски првенства во двете дивизии која се одржа во Фрајзинг ги детерминираше сите натпреварувачки групи.

Редоследно, нашата машка селекција „Под 16“ години е поставена во групата „Д“ од ЕП кое ќе се одржи во Скопје во периодот од 8. до 17.август. Заедно со националните тимови на Естонија, Шведска, Украина и Австрија.

Нешто порано, од 26. јули, до 4. август, во Скопје, нашата федерација ќе биде домаќин и на ЕП од Дизијата „Б“ за кошаркари „Под 18“ години. А Македонија ќе биде дел од групата „Ц“ во која се уште и репрезентациите на Чешка, Босна и Херцеговина, Украина и Ирска.

Македонската младинска репрезентација ќе биде дел од Европското првенство Дивизија „А“, (дел од групата „А“) кое од 13.до 21. јули ќе се одржи во Гдиња (Полска). А ждрепката посака нашиот национален тим „Под 20“ да биде во групата „Ц“ , заедно со селекциите на: Шпанија, Турција и Белгија. 

Нашата женска селекција „Под 18“ години летово (од 2. до 11. август) ќе игра во романскиот Плоешти. И тоа во групата „А“ во која уште „се паднаа“ и репрезентациите на Грција, Ирска, Бугарија и Норвешка.