03.10.2021

...

Овој викенд, во Сараево, се одржа генералното Собрание на ФИБА Европа

Генералното собрание на ФИБА Европа се одржа во сабота во Сараево под формат на хибриден состанок, при што приближно две третини од делегатите, помеѓу нив и претседателот Перо Антиќ, и генералниот секретар на нашата федерација, Владимир Георгиевски, присуствуваа лично во главниот град на Босна и Херцеговина, а останатите учествуваа преку “видео конференција“.

Организаторите поддржаа ригорозни рутински тестирања и строги здравствени мерки со цел да се овозможи физичко присуство на делегатите по две години, бидејќи сесијата во 2020 година се одржа само виртуелно.

Годишното собрание, кое ги обединува европските федерации -членки на ФИБА, беше предводено од претседателот на ФИБА Европа, Тургај Демирел, со претседателот на ФИБА, Хамане Нијанг, генералниот секретар на ФИБА, Андреас Заглис, извршниот директор на ФИБА Европа/ФИБА Европа, Камил Новак и членовите на Извршниот одбор на ФИБА Европа.

Господинот Демирел ги резимира одлуките и иновативните акции што ФИБА Европа ги презеде со цел да ги заобиколи предизвиците поставени од пандемијата КОВИД-19, и да обезбеди организација на толку многу натпревари во текот на минатата година, истовремено поставувајќи ги здравјето и безбедноста на сите спортисти и членови како врвен приоритет.

„Работејќи солидарно со сите наши чинители, како ФИБА Европа и ФИБА, верувам дека демонстриравме силен тимски дух работејќи заедно. Се слушавме едни со други и најдовме начини за компромис за истите цели и задачи, а тоа е да го заштитиме нашиот спорт и сите негови членови. Работевме напорно за да излеземе посилни по КОВИД “- истакна Демирел.

Андреас Заглис ја истакна важноста од пронаоѓање иновативни решенија со цел да се врати конкурентната кошарка, додавајќи дека светот на спортот ги забележа и ги пофали напорите на кошарката.

 

„Ние сме многу горди за работата што ја направи европската канцеларија. Ова Собрание и Одборот добро ги поддржаа националните федерации за време на пандемијата. Здравствениот протокол беше развиен брзо, имаше многу вебинари, нови производи, брза реакција на пандемијата. Една година подоцна можеме да кажеме дека многу работи беа точни. Бројката на натпревари и квалитетот беа огромни. Кошарката беше единствениот спорт што играше квалификации на сите континенти. Ми беше задоволство да слушнам пофалби за одличниот кошаркарски настап на Олимписките игри во Токио оваа година, и тоа е доказ за работата завршена на сите нивоа. Сега треба да бидеме подготвени да се префрлиме на следната брзина, следејќи ја нашата стратегија, со прво зајакнување на националните федерации. Треба да продолжиме да го подобруваме нашиот кредибилитет. Треба да ја подобриме услугата за нашите лиги, клубови и играчи" – рече генералниот секретар на ФИБА.

Господинот Камил Новак претстави извештај за моменталната состојба во европската кошарка, нудејќи ажурирање на постојано растечките развојни активности на ФИБА Европа. Тие вклучуваат многу успешни TIME-OUT 2.0, Icoach kids и претприемачки проекти, од кои сите се кофинансирани од Еразмус+ шемата на Европската комисија.

Имаше посебен фокус на иницијативите кои бараат да се промовира улогата на жените во кошарката, како што е инаугуративниот самит на европската кошарка ФИБА за жени и најновиот во проектите што вклучуваат Менторска програма за женски тренери и судии.

Извештајот, исто така, претстави факти и бројки релевантни за Евробаскетот за жени на ФИБА 2021, квалификациите за ФИБА Евробаскет 2022 и последователните ждрепки.

Делегатите на Собранието слушнаа за влијанието на СОВИД-19 врз европската кошарка и Патот на патиштата создаден од ФИБА Европа за да се справи со проблемот и да го одржува спортот на сите нивоа, пред да ги испитаат извештаите за активностите на сите комисии за 2021 година.

Наредната седница на Генералното собрание на ФИБА Европа ќе се одржи на 21 мај 2022 година во Вилнус, а во 2023 година ќе биде во Минхен.