19.07.2020

Покрај нашиот двоец, идеалната петорка на „остатокот на Европа“ ја дополнуваат и Јон Стефансон, Адам Ханга и Мирза Телетовиќ

Перо Антиќ и Лестер Бо Мекејлеб се во „дрим-тим“ петорката на ФИБА!

Некогашните македонски репрезентативци, Перо Антиќ и Лестер Бо Мекејлеб, се најдоа во „дрим-тимот“ на ФИБА составен од селекции од делови од Европа кои не се меѓу најдобрите во изминатите 20 години.

Во анкетата гласаа љубители на кошарката, а Македонија е единствена со двајца играчи во идеалната петорка. Лестер Бо Мекејлеб и Перо Антиќ беа лидери на генерацијата која на ЕП 2011 година во Литванија го оствари историскиот успех за македонскаа кошарка.

Покрај нив, номиниран меѓу шеснаесетте кандидати беше и Владо Илиевски, но не доби место во идеалниот тим.

Покрај Антиќ и Мекејлеб, идеалната петорка на „остатокот на Европа“ ја комбинираат Јон Стефансон  од Исланд, потоа Адам Ханга од Унгарија и Мирза Телетовиќ, првата ѕвезда на  БиХ.