Порака од претседателот на ФИБА, Хамане Нианг и од генералниот секретар Андреас Заглис - КФСМ
23.03.2020

Порака од претседателот на ФИБА, Хамане Нианг и од генералниот секретар Андреас Заглис

Свој став во овие кризни моменти за светскиот спорт, во овој случај кошарката, дадоа и водечките луѓе на Светската кошаркарска федерација-ФИБА., претседателот Хамане Нианг и генералниот секретар Андреас Заглис.

 

И двајцата не ја кријат загриженоста која завладеа во целиот свет по појавата на вирусот COVID-19 кој донесе прекин во сите кошаркарски активности.

„Драги пријатели на кошарката,

Како прво, и што е најважно, се надеваме дека оваа порака ве наоѓа вас и вашите семејства во добра здравствена состојба и безбедна во овие најтешки периоди.

Во овие вонредни околности, каде што практично сите наши 213 национални федерации членки се погодени од пандемијата на коронавирус (COVID-19), важно е дека кошаркарската заедница е пример за одговорно однесување.

Ако обично би ве замолувале да играте кошарка што е можно побрзо, нашата порака денес е да помогнеме во поголема мерка за заштита на јавното здравје. Во никој случај не треба нашата страст, да играме кошарка, да ја надмине важноста да ги следиме упатствата на јавните власти.

Ви благодариме за разбирањето, трпеливоста и досегашната соработка.

Коронавирусот резултираше во големо нарушување на календарот за кошарка, што го цениме, и тоа ќе продолжи да предизвикува загриженост и неизвесност за сите вас. Уверете се, секоја одлука што ја носиме е мотивирана од безбедноста за играчите, тренерите, службениците и навивачите.

Затоа, на 12 март, откако беше очигледно дека епидемијата се претвора во пандемија, ФИБА стана првата меѓународна федерација која издаде општо суспендирање на своите натпреварувања.

Многу од овие натпревари допрва треба да се завршат и тоа останува наша цел. Но тоа ќе се случи само доколку условите го дозволат тоа. Нема да ги замолиме нашите играчи да одат некаде, каде што не би испратиле ниту свои деца.

Во исто време, не сакаме да ги оставиме нашите засегнати страни во состојба на неизвесност. Сите заслужувате одговори. Тоа е причината зошто во случаите кога брзо стана јасно дека откажувањето е единствената опција во согласност со нашите принципи, тоа го доставувавме што е можно поскоро.

Додека натпреварите во ФИБА во моментов се суспендирани, тоа не значи дека престанаа подготовките за идните натпревари во ФИБА. Ние сме во постојана комуникација со домаќините на настаните. И ќе продолжиме да ја следиме состојбата на дневна основа, како и да ги следиме насоките на Светската здравствена организација (СЗО), јавните власти и Медицинската комисија на ФИБА.

Во наредните недели ќе биде донесена одлука во врска со Кошаркарската Лига на шампиони, Кошаркарската Лига на шампиони Америка и Кошаркарската лига на Африка, а по консултација со соодветните лиги и клубови.

Истото важи и за нашите меѓународни натпревари суспендирани на ниво на под-зона.

Во однос на Олимписките игри, МОК јасно стави до знаење дека откажувањето не е на дневен ред. Вчера, Извршниот одбор на МОК објави дека треба да започне четворонеделна фаза на консултација со Меѓународните федерации и другите заинтересирани страни во врска со можноста за одложување.

ФИБА е активно вклучена во овој процес. Ние разбираме дека, бидејќи процесот на квалификации е завршен само за женска кошарка и остануваат уште помалку од шест олимписки квалификациски турнири (два за кошарка 3x3 и четири за машка кошарка), сè уште има поголема потреба од одговори, брзо обезбедени.

Останува ставот на ФИБА дека секоја одлука во тој поглед, мора со себе да носи дека обезбедува безбедни услови за учество за нашите играчи, тренери и службени лица.

Непотребно е да се каже, ние ќе ве задржиме чекор напред на какви било случувања во ова брзо менување на сликата.

Кошаркарските игри ќе се вратат и кошаркарската заедница ќе се појави посилно од ова. Но, за сега, Ве молиме, направи се што може за да се заштитиш себеси, своите семејства и вашите заедници.

Со почит,

Хамане Нианг, Претседател на ФИБА

Андреас Заглис, Генерален секретар на ФИБА