Потсетување за подмирување на финансиските обврски на клубовите кои се натпреваруваат во Првата лига (МАЖИ) - КФСМ
18.04.2018

Потсетување за подмирување на финансиските обврски на клубовите кои се натпреваруваат во Првата лига (МАЖИ)

Претставниците на Прволигашите доставија барање до Македонската кошаркарска федерација за пролонгирање на рокот за подмирување на финансиските обврски по основ котизации, казни и лиценци за странски играчи. По нивното барање, Македонската кошаркарска федерација излезе во пресрет и донесе одлука да се пролонгира рокот за исплата.

Сакаме да апелираме до клубовите и да ги потсетиме дека крајниот рок за исплата е претстојниот петок (20. април, 2018 година). Во спротивно ќе се постапи по член 51.6 од Пропозициите за натпреварување во сениорски лиги.


51.6 Доколку финансиското долгување по било која основа не се подмири во пропишаниот рок , Комесарот за натпреварување ќе изрече суспензија. За време на суспензијата, играчот, односно клубот нема право на настап. Клубот ги губи натпреварите со службен резултат 20:0 во корист на противникот и не добива бод за тој натпревар. Суспензијата важи до подмирување на финансиската обврска на играчот или клубот. Со подмирување на финансиската обврска, суспензијата автоматски престанува да важи.  

 


Делегирањето за следното шесто коло од Супер и од Плејаут лигата, предвидено да се одигра претстојниот викенд, ќе биде направено в петок. Клубовите кои ги немаат подмирено обврските нема да бидат делегирани.

Се надеваме, во интерес на кошарката и на прекрасното првенство кое го имаме, дека клубовите ќе си ги подмират финансиските обврски.