20.05.2023

На годишната сесија, овој викенд во Минхен, ќе се гласа и за избор на новиот предводник на европската зона на ФИБА

Претседателот Антиќ и генералниот секретар Георгиевски на годишното собрание на ФИБА Европа

Претседателот на Македонската кошаркарска федерација, Перо Антиќ и генералниот секретар Владимир Георгиевски се дел од делегатите на годишното собрание на ФИБА Европак кое овој викенд се одржува во Минхен.

Собир кој во исто време е означен и како изборен, со оглед на тоа дека европската зона на ФИБА ќе добие нов претседател, кој треба да го замени претседателот во заминување, Тургај Демирел.

Демирел претседаваше со седницата, на која присуствуваа и претседателот на ФИБА, Хамане Нианг, генералниот секретар на ФИБА, Андреас Загклис, извршниот директор на ФИБА за Европа/ФИБА Европа, Камил Новак и членовите на Бордот на ФИБА Европа.

Во својот последен говор како претседател, г-дин Демирел се осврна на својот мандат, спомнувајќи како ФИБА Европа успеа успешно да се движи низ опасните бранови создадени од пандемијата на КОВИД и избувнувањето на конфликтот во Украина, и двата настани го одбележаа најголемиот дел од календарот. од мандатот 2019-23, што значи дека европската кошарка остана во постојан режим на управување со кризи во последните четири години.

Демирел му оддаде посебна почит на водечкиот настан во Европа, ФИБА Евробаскет, кој во 2022 година го доживеа едно од најуспешните и највозбудливите изданија на сите времиња, со одлични резултати, посетеност и најдобар дигитален резултат досега.

Тој, исто така, ги пофали напорите да се доведе женската кошарка на следното ниво, со различни развојни проекти, но главно со ФИБА женскиот Евробаскет што беше организиран во Франција и Шпанија во 2021 година под тешки околности, иако со голем успех и Евролигата за жени, „ најдоброто женско клупско натпреварување без никакво сомневање“.

Претседателот на ФИБА Европа, исто така, напомена дека ја смета поддршката на „грасрут“ проектите како едно од врвните достигнувања на неговото претседателство и на Бордот на ФИБА Европа во заминување.

Испрати апел до целата европска кошарка да се фокусира на интегритетот и да остане обединета за да постигне добри работи.

„Сега ви го предавам факелот за да создадете светла иднина за европската кошарка. Пред да ја напуштам сцената по девет години како претседател, би сакал да упатам најтопла благодарност до сите со кои работев во добри и лоши денови"- порача Демирел.

Мисијата на ФИБА Европа и ФИБА останува да ги заштитат правата и благосостојбата на националните федерации, лиги и клубовите преку клупските натпреварувања на ФИБА Европа и Лигата на шампионите во кошарка и за тоа никогаш не може да се преговара.

Пандемијата КОВИД беше стрес-тест за управувањето и финансиите на кошарката, благодарение на инстантната, но внимателна реакција на ФИБА и ФИБА Европа.

На делегатите им беа презентирани и извештаите од Комисијата за финансии, натпревари, техничка, женска, младинска комисија и комисија за мали земји.

Следната сесија на генералното собрание на ФИБА Европа ќе се одржи во Хрватска, во мај 2024 година, додека настанот во 2025 година ќе биде организиран во Летонија.