22.03.2023

Репрезентативниот бек на Пелистер стигна до просек од шест додавања по натпревар и е лидер во оваа статистичка категорија

ПРВА ЛИГА-МАЖИ - ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ПО 18. КОЛО: Бобан Стајиќ е прв асистент

По 18 одиграни кола, промена на листата на најдобрите асистенти во лихата. По одличниот настап на дерби средбата со Еуро Никел 2005, кој го заокружи со десет додавања, Бобан Стајиќ ја презема првата позиција во оваа статистичка категорија. Репрезентативниот бек во просек остварува по шест асистенции, и го помина на листата Марјан Младеновиќ, неговиот директен ривал и на теренот во салата „Боро Чурлевски“.

Напредок, но на листата на најдобрите поентери во лигата направи играчот на Навико Академија ФМП, Маск Смит Мексвејн. На десет одиграни натпревари Американецот собра 222 поени, за просечни 22.2 поени, и втора позиција во ова рангирање, веднаш зад неприкосновениот Мајрон Гордон од Кожув кој по средбата со Феникс 2010, на која беше под својот поентерски просек, „се симна“ на 26.8 поени.

Промена има и на лустата на најдобрите тројкаши. Со шест погодени обиди зад линијата од 6.75 метри (од осум обиди) на средбата со Чаир 2030, Страхиња Миќовиќ стана лидер на тројкашите во Првата лига со просечни 52% на реализација...

ТОП 5

ПОЕНИ

1.Мајрон Гордон (Кожув)         16       430     26.8

2.Маск Смит Мексвејн (Н. Академија ФМП)          10       222     22.2  

3.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       325     21.6

4.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  17       359     21.2

5.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     17       339     19.9

СКОКОВИ

1.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           17       211     12.4

2.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       151     10.0

3.Недим Мустафица (Чаир 2030)       18       167     9.2

4.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     17       157     9.2

5.Амар Хот (Феникс 2010)         18       160     8.8

АСИСТЕНЦИИ

1.Бобан Стајиќ (Пелистер)        14       84       6.0

2.Марјан Младеновиќ (Еуро Никел 2005)  18       105     5.8

3.Мајрон Гордон (Кожув)         16       86       5.3

4.Дарко Соколов (Еуро Никел 2005) 18       95       5.2

5.Ерик Нотиџ (Работнички)      16       81       5.0

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

1.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  17       74       4.3

2.Бобан Стајиќ (Пелистер)        14       56       4.0

3.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     17       58       3.4

4.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       46       3.0

5.Маск Смит-Мексвејн (Навико Академија ФМП)           10       29       2.9

ОСВОЕНИ ТОПКИ

1.Донтај Карутерс (Пелистер)  17       45       2.6

2.Ерик Нотиџ (Работнички)      16       41       2.5

3.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           17       36       2.1

4.Бобан Стајиќ (Пелистер)        14       29       2.0

5.Мајрон Гордон (Кожув)         16       33       2.0

БЛОКАДИ

1.Трент Батрик (ТФТ Моzzart)  17       20       1.1

2.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       16       1.0

3.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     17       17       1.0

4.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           17       17       1.0

5.Андреј Маслинко (Пелистер)           18       18       1.0

МИНУТИ

1.Мајрон Гордон (Кожув)         16       571:50          35:44

2.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  17       605:33          35:37

3.Андреј Митревски (Феникс 2010)  18       624:55          34:43

4.Марјан Младеновиќ (Еуро Никел 2005)  17       599:35          33:18

5.Маск Смит-Мексвејн (Навико Академија ФМП)           10       331:28          33:08

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ЕДЕН ПОЕН

1.Рамо Ризвиќ (Кожув)   12       95.3%

2.Виктор Ефремовски (Гостивар)       18       88.8%

3.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  17       84.9%

4.Мајрон Гордон (Кожув)         16       80.9%

4.Никола Малешевиќ (Работнички)  12       77.5%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ДВА ПОЕНИ

1.Никола Малешевиќ (Работнички)  12       70.9%

2.Сеад Хаџифејзовиќ (Пелистер)        15       70.6%

3.Донтај Карутерс (Пелистер)  17       69.1%

4.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       63.1%

5.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           17       60.2%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ТРИ ПОЕНИ

1.Страхиња Миќовиќ (МЗТ Скопје Аеродром)      13       52.0%

2.Филип Бакоч (Работнички)   17       51.7%

3.Кени Карпентер (Пелистер)  16       46.1%

4.Чендлер Џонс (Навико Академија ФМП) 17       41.8%

5.Горјан Марковски (Работнички)     17       42.3%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА ОД ПОЛЕ – ВКУПНО

1.Донтај Карутерс (Пелистер)  17       61.4%

2.Сеад Хаџифејзовиќ (Пелистер)        15       59.6%

3.Никола Малешевиќ (Работнички)  12       59.2%

4.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       53.9%

5.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           17       52.8%