05.04.2023

Нема многу промени на оние листи на најдобрите индивидиуални остварувања по одигрување на 20. првенствено коло.

ПРВА ЛИГА-МАЖИ - ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ПО 20. КОЛО: Конкуренцијата не го искористи отсуството на Гордон

ФОТО: Андреј Маслинко запиша одличен индивидуален скор на средбата со Феникс 2010

Отсуството на Мајрон Гордон, првиот стрелец на лигата, им даде можност на конкурентите да се доближат до неговиот просек од 26.4 поени. Но се чини дека тоа не го искористија. Посебно ако се земе в предвид дека „надвор од игра“ веќе некое време е Јусуф Мохамед (Чаир 2030), дека Бојан Трајковски (Феникс 2010) не го доигра дерби дуелот со Пелистер, а Стефан Крстајиќ, не е на поентерското ниво од некои претходни сезони...

Гиорги Корсантиа го „здебели“ својот скокачки просек, сега е на 12.5 скока по натпревар, со кои е уште подалеку пред ривалите.

Напредок во играта е евидентиран кај Андреј Маслинко, кој сега е трет реализатор во обидите за два поени. Погодува со преку 70% на успешност, и влегува во конкуренција со соиграчот од Пелистер, Сеад Хаџифејзовиќ и Никола Малешевиќ од Работнички, кои имаат само еден процент подобар ефект.  

ТОП 5

ПОЕНИ

1.Мајрон Гордон (Кожув)         17       450     26.4

2.Маск Смит Мексвејн (Н. Академија ФМП)          12       261     21.7  

3.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       325     21.6

4.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  19       395     20.7

5.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     19       378     19.8

СКОКОВИ

1.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           19       238     12.5

2.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       151     10.0

3.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     19       178     9.3

4.Недим Мустафица (Чаир 2030)       20       184     9.2

5.Амар Хот (Феникс 2010)         20       168     8.4

АСИСТЕНЦИИ

1.Бобан Стајиќ (Пелистер)        15       89       5.9

2.Марјан Младеновиќ (Еуро Никел 2005)  20       113     5.6

3.Мајрон Гордон (Кожув)         17       92       5.4

4.Маск Смит Мексвејн (Навико Академија ФМП)            12       67       5.4

5.Дарко Соколов (Еуро Никел 2005) 20       102     5.1

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

1.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  19       84       4.4

2.Бобан Стајиќ (Пелистер)        15       58       3.8

3.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     19       63       3.3

4.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       46       3.0

5.Мајрон Гордон (Кожув)         17       48       2.8

ОСВОЕНИ ТОПКИ

1.Донтај Карутерс (Пелистер)  19       51       2.6

2.Ерик Нотиџ (Работнички)      18       48       2.6

3.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           19       44       2.3

4.Бобан Стајиќ (Пелистер)        15       31       2.0

5.Мајрон Гордон (Кожув)         17       35       2.0

БЛОКАДИ

1.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       16       1.0

2.Трент Батрик (ТФТ Моzzart)  19       20       1.0

3.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     19       18       0.9

4.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           19       18       0.9

5.Андреј Маслинко (Пелистер)           20       18       0.9

МИНУТИ

1.Мајрон Гордон (Кожув)         17       606:45          35:41

2.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  19       674:12          35:29

3.Андреј Митревски (Феникс 2010)  20       691:15          34:33

4.Маск Смит-Мексвејн (Навико Академија ФМП)           12       402:23          33:31

5.Марјан Младеновиќ (Еуро Никел 2005)  20       660:59          33:02

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ЕДЕН ПОЕН

1.Рамо Ризвиќ (Кожув)   14       93.3%

2.Виктор Ефремовски (Гостивар)       20       87.8%

3.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  19       85.4%

4.Мајрон Гордон (Кожув)         17       79.2%

5.Маск Смит Мексвејн (Навико Академија ФМП)            12       76.4%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ДВА ПОЕНИ

1.Сеад Хаџифејзовиќ (Пелистер)        17       71.0%

2.Никола Малешевиќ (Работнички)  14       71.0%

3.Андреј Маслинко (Пелистер)           20       70.4%

4.Донтај Карутерс (Пелистер)  19       68.4%

4.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       63.1%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ТРИ ПОЕНИ

1.Страхиња Миќовиќ (МЗТ Скопје Аеродром)      15       50.9%

2.Филип Бакоч (Работнички)   19       47.6%

3.Горјан Марковски (Работнички)     19       45.7%

4.Чендлер Џонс (Навико Академија ФМП) 20       44.4%

5.Кени Карпентер (Пелистер)  18       43.9%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА ОД ПОЛЕ – ВКУПНО

1.Донтај Карутерс (Пелистер)  19       65.1%

2.Сеад Хаџифејзовиќ (Пелистер)        17       60.3%

3.Никола Малешевиќ (Работнички)  14       59.3%

4.Јусуф Мохамед (Чаир 2030) 15       53.9%

5.Недим Мустафица (Чаир 2030)       20       53.6%