11.04.2023

Високи 12. асистенции имаше репрезентативниот бек на средбата со ТФТ, да ја потврди лидерската позиција во оваа статистичка категорија

ПРВА ЛИГА-МАЖИ - ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ПО 21. КОЛО: Стајиќ го „разигра“ Пелистер

Кога веќе во минатото коло не го искористија неговото отсуство во тимот од Гевгелија, во овој круг од натпреварите Гордон Мајрон се потруди да им се врати на своите стари навики, да ги полни противничките кошеви.

Така беше и на средбата во која Кожув излезе како победник против Гостивар, во која реализираше 38 поени, доволно да го зголеми својот поентерски просек, кој сега е на 27.1 поени по натпревар, во однос на конкурентите како Маск Смит Мексвејн (Навико Академија ФМП), со 21, и Стефан Крстајиќ (Струмица 2022) кој има 20.8.

На вистината на својот „скокачки просек“ останува и Гиорги Корсантиа (Гостивар), кој има 12.5 скока во просек, доста подобар во однос на Бојан Трајковски (Феникс 2010) со 9.3 и Недим Мустафица (Чаир 2030) кој има 9.1 скока по меч.

Најголем чекор напред во ова 21. коло направи Бобан Стајиќ. Бекот на Пелистер реализираше 12. успешни додавања до соиграчите, има вкупно 98, па сега на лидерската позиција кај асистентите со просек од 6.1 по натпревар, со која му „бега“ на Марјан Младеновиќ (Еуро Никел 2005) со 5.7 и Маск Смит МекСвејн (Навико Академија ФМП) кој е на 5.3.

Мајрон Гордон е и играчот кој има најголема минутажа во лигата, во просек игра по 35:39 минути.

Процентуално гледано, Рамо Ризвиќ од Кожув е најдобар реализатор на слободни фрлања, го прави тоа со 93.6% на успешност. Сеад Хаџифејзовиќ од Пелистер пак најуспешно реализира во обидите за два поени. Има 70.4% на успех од таа позиција, додека пак Страхиња Миќовиќ (МЗТ Скопје Аеродром) со 50.9% е најдобар шутер за три поени. Севкупно гледано, во шутирањето од дистанца, лидер е Донтај Карутерс од Пелистер, кој има реализација од 65.1%.

ТОП 5

ПОЕНИ

1.Мајрон Гордон (Кожув)         18       488     27.1

2.Маск Смит Мексвејн (Н. Академија ФМП)          13       273     21.0  

3.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  20       417     20.8

4.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     19       378     19.8

5.Сеад Хаџифејзовиќ (Пелистер)        18       335     18.6

СКОКОВИ

1.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           20       251     12.5

2.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     19       178     9.3

3.Недим Мустафица (Чаир 2030)       20       184     9.2

4.Јуре Планиниќ (Еуро Никел 2005)  21       177     8.4

5.Амар Хот (Феникс 2010)         21       174     8.2

АСИСТЕНЦИИ

1.Бобан Стајиќ (Пелистер)        16       98       6.1

2.Марјан Младеновиќ (Еуро Никел 2005)  21       120     5.7

3.Маск Смит Мексвејн (Навико Академија ФМП)            13       70       5.3

4.Мајрон Гордон (Кожув)         18       95       5.2

5.Ерик Нотиџ (Работнички)      19       99       5.2

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

1.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  20       87       4.3

2.Бобан Стајиќ (Пелистер)        16       62       3.8

3.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     19       63       3.3

4.Маск Смит Мексвејн (Навико Академија ФМП)            13       37       2.8

5.Донтај Карутерс (Пелистер)  20       56       2.8

ОСВОЕНИ ТОПКИ

1.Ерик Нотиџ (Работнички)      19       55       2.8

2.Донтај Карутерс (Пелистер)  20       53       2.6

3.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           20       44       2.2

4.Бобан Стајиќ (Пелистер)        16       32       2.0

5.Арсение Вучковиќ (Гостивар)           20       32       1.6

БЛОКАДИ

1.Трент Батрик (ТФТ Моzzart)  19       20       1.0

2.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           20       19       0.9

3.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     19       18       0.9

4.Страхиња Миќовиќ (МЗТ Скопје Аеродром)      15       13       0.8

5.Андреј Маслинко (Пелистер)           21       18       0.8

МИНУТИ

1.Мајрон Гордон (Кожув)         18       641:54          35:39

2.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  20       709:29          35:28

3.Андреј Митревски (Феникс 2010)  21       728:50          34:42

4.Марјан Младеновиќ (Еуро Никел 2005)  21       695:17          33:06

5.Рамо Ризвиќ (Кожув)   15       493:38          32:54

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ЕДЕН ПОЕН

1.Рамо Ризвиќ (Кожув)   15       93.6%

2.Виктор Ефремовски (Гостивар)       21       87.5%

3.Стефан Крстајиќ (Струмица 2022)  20       86.1%

4.Мајрон Гордон (Кожув)         18       80.4%

5.Маск Смит Мексвејн (Навико Академија ФМП)            13       76.9%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ДВА ПОЕНИ

1.Сеад Хаџифејзовиќ (Пелистер)        18       70.4%

2.Никола Малешевиќ (Работнички)  15       70.4%

3.Донтај Карутерс (Пелистер)  20       68.1%

4.Гиорги Корсантиа (Гостивар)           20       61.3%

5.Недим Мустафица (Чаир 2030)       20       59.6%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ТРИ ПОЕНИ

1.Страхиња Миќовиќ (МЗТ Скопје Аеродром)      15       50.9%

2.Филип Бакоч (Работнички)   20       48.4%

3.Горјан Марковски (Работнички)     20       44.5%

4.Кени Карпентер (Пелистер)  19       44.0%

5.Чендлер Џонс (Навико Академија ФМП) 21       42.4%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА ОД ПОЛЕ – ВКУПНО

1.Донтај Карутерс (Пелистер)  20       60.8%

2.Сеад Хаџифејзовиќ (Пелистер)        18       60.5%

3.Никола Малешевиќ (Работнички)  15       58.3%

4.Недим Мустафица (Чаир 2030)       21       52.1%

5.Мајрон Гордон (Кожув)         18       52.1%