28.11.2023

Бековите на Пелистер односно Кожув, имаат високи 48.6% на реализација зад линијата од 6.75 метри...

ПРВА ЛИГА-МАЖИ - ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ПО 9. КОЛО: Стојановски и Караџовски во трка за најдобар тројкаш

Мошне интересен момент по одигрувањето на деветото првенствено коло во категоријата „најдобар реализатор на обидите за три поени“.

Двајца кошаркари, Лука Стојановски од Пелистер и Димитар Караџовски од Кожув, имаат апсолутно изедначен ефект во обидите вредни по три поени. И Стојановски и Караџовски имаат реализирано по 17 тројки (од 35 обиди), или процентуално погодуваат со 48.6% на успех во овие девет кола.

Зад нивниот е ефектот на уште еден репрезентативен бек, Дамјан Робев (МЗТ Скопје Аеродром) со 43.3%.

Промени има на листата на најдобрите стрелци. Во една од најглавните статистички категории, лидер се сеуште Диванте Мофит (Чаир 2030), кој е на просек од 22.3 поени, но сега, веднаш до него се постави Омотао Огундиран (Навико Академија ФМП) кој е на 21.6, пред Џозеф Рис (Феникс 2010) кој има нешто пониски 21.1 поени.

По двеет кола, Роберт Рикиќ (Работнички) е трет скокач во лигата со просечни 8.8 скока, пред него се Џозеф Рис (Феникс 2010) со 9.6, и лидерот во оваа рубрика, Тајр Корбет (Чаир 2030) со 11.3.  

Андреј Маслинко се врати на првата позиција на реализатори во обидите од поле. Репрезентативното крило од редовите на Пелистер има 61.9% на успешност, пред Душан Танасковиќ (МЗТ Скопје Аеродром) со 61.3% и Џозеф Рис (Феникс 2010) со 60.8%.

Јуре Планиниќ (Еуро Никел 2005) останува најдобра на листата на играчи со највисок процент на реализација за еден поен. Има 88.4%, зад него е се подобриот Омотао Огундиран (Навико Академија ФМП) и Душан Хукиќ (Кожув) кои се на 85.2% на успех.

ТОП 5

ПОЕНИ

1.Деванте Мофит (Чаир 2030) 9          201     22.3

2.Омотао Огундиран (Н.Академија ФМП)  6          130     21.6

3.Џозеф Рис (Феникс 2010)9    190     21.1

4.Тајр Корбет (Чаир 2030)         9          183     20.3

5.Џејлен Инграм (Гостивар)     9          159     17.6  

СКОКОВИ

1.Тајр Корбет (Чаир 2030)         9          102     11.3

2.Џозеф Рис (Феникс 2010)      9          87       9.6

3.Роберт Рикиќ (Работнички)  9          80       8.8

4.Ајрен Брукс (Н.Академија ФМП)    6          51       8.5

4.Недим Мустафица (Чаир 2030)       8          64       8.0

АСИСТЕНЦИИ

1.Бобан Стајиќ (Работнички)   9          53       5.8

2.Александар Костоски (Пелистер)   9          47       5.2

3.Андреј Магдевски (Пелистер)         7          36       5.1

4.Деметрик Трајс (Работнички)          9          45       5.0

4.Џексон Дубински (Еуро Никел 2005)        9          45       5.0

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

1.Омотао Огундиран (Н.Академија ФМП)  6          26       4.3

2.Бернард Брајант (Охрид)       9          30       3.3

3.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     9          29       3.2

4.Малком Бернард (Пелистер)           7          22       3.1

5.Хусеин Бајрам (Вардар)         9          27       3.0

ОСВОЕНИ ТОПКИ

1.Андреј Магдевски (Пелистер)         7          18       2.5

2.Брајант Бернард (Охрид)       9          23       2.5

3.Недим Мустафица (Чаир 2030)       8          16       2.0

4.Дамјан Стојановски (МЗТ Скопје Аеродром)     9          17       1.8

5.Малком Бернард (Кожув)     7          12       1.7

БЛОКАДИ

1.Бојан Трајковски (Феникс 2010)     9          13       1.4

2.Душан Танасковиќ (МЗТ Скопје Аеродром)       9          13       1.4

3.Душан Хукиќ (Кожув)  8          10       1.2

4.Џејлен Инграм (Гостивар)     9          9          1.0

5.Еуген Артисон (Кожув)           9          9          1.0

МИНУТИ

1.Недим Мустафица (Чаир 2030)       8          264:50          33:00

2.Тајр Корбет (Чаир 2030)         9          296:46          32:58

3.Андреј Митревски (Феникс 2010)  5          163:46          32:45

4.Лука Петровски (Н. Академија ФМП)        9          294:31          32:43

5.Кристофер Остен (Гостивар) 9          294:08          32:40

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ЕДЕН ПОЕН

1.Јуре Планиниќ (Пелистер)     5          88.4%

2.Омотао Огундиран (Н.Академија ФМП)  6          85.2%

3.Душан Хукиќ (Кожув)  8          85.2%

4.Блажо Митков (Вардар)         9          83.0%

5.Маск Смит Мексвејн (Еуро Никел 2005)  8          82.3%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ДВА ПОЕНИ

1.Кристофер Остен (Гостивар) 9          71.4%

2.Андреј Маслинко (Пелистер)           9          69.3%

2.Роберт Рикиќ (Работнички)  9          68.6%

4.Тајр Корбет (Чаир 2030)         9          67.6%

5.Џозеф Рис (Феникс 2010)      9          64.8%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА - ЗА ТРИ ПОЕНИ

1.Димитар Караџовски (Кожув)          9          48.5%

2.Лука Стојановски (Пелистер)           9          48.5%

3.Дамјан Робев (МЗТ Скопје А)           9          43.3%

4.Стојан Ѓуроски (Работнички)            9          42.5%

5.Блажо Митков (Вардар)         9          42.4%

ПРОЦЕНТ НА РЕАЛИЗАЦИЈА ОД ПОЛЕ – ВКУПНО

1.Андреј Маслинко (Пелистер)           9          61.9%

2.Душан Танасковиќ (МЗТ Скопје А) 9          61.3%

3.Џозеф Рис (Феникс 2010)      9          60.8%

4.Тајр Корбет (Чаир 2030)         9          59.5%

5.Диванте Мофит (Чаир 2030) 9          54.8%