Семинар за мини-баскет за лица со интелектуална попреченост - КФСМ
29.11.2017

Семинар за мини-баскет за лица со интелектуална попреченост

Специјалната Олимпијада на Македонија продолжува со активностите за одбележување на Европската кошаркарска недела на лицата со посебни потреби. По кошаркарскиот турнир, одржан изминатата сабота (25. декември) како и настапот на полувремето од натпреварот помеѓу Македонија и Швајцарија во рамки на претквалификациите за Евробаскет 2021, Специјалната Олимпијада ќе одржи семинар за мини-баскет за лица со интелектуална попреченост.

Семинарот ќе биде одржан во пресрет на денот на лицата со пречки во развојот, на 3. декември (недела) со почеток во 10:00 часот во конференциската сала на Спортскиот центар „Борис Трајковски“.

Овој семинар (обука) е дел од 14. Европската кошаркарска недела која се одржува во 35 земји низ Европа со учество од 19.000 спортисти и истата е поддржана од ФИБА. Целта е промоција на кошарката и мини-баскет во инклузивните училишта со што ќе се овозможи преку моќта на спортот, лицата со посебни потреби да развијат нови вештини, способности, да доживеат успех и да другаруваат со своите врсници на спортските терени и пошироко.

Да бидеме дел од инклузивната револуција и да создаваме нови генерации на кошаркари и кошаркарки!