21.09.2021

Во трка за организација на ЕП влегуваат Кипар, Финска, Унгарија, Летонија, Русија и Украина

Шест земји се кандидираа за домаќин на Евробаскетот во 2025 година

Наредното, 42. издание на водечкото европско кошаркарско натпреварување, кое треба да се одржи во септември 2025 година, повторно ќе биде домаќин на четири земји, а по веќе успешната формула за повеќе градови-земји, која за првпат беше воведена во 2015 година.

Како и во претходните изданија, еден од четирите домаќини исто така ќе ја организира Завршната фаза на натпреварот.

Летонија, Унгарија, Русија и Украина поднесоа понуди за групната фаза, како и за завршната фаза. Во меѓувреме, Кипар и Финска испратија понуди за организирање на групната фаза.

За потсетување, Финска беше една од четирите земји што беа домаќини на Евробаскетот во 2017 година, додека Летонија беше домаќин на групна фаза во 2015 година.

Унгарија и Украина, исто така, претходно покажаа интерес за организирање на настанот, но допрва треба да бидат домаќини на овој голем настан, додека Кипар за прв пат влезе во официјалниот процес на наддавање.

"Задоволни сме што гледаме таква силна желба кај нашите национални федерации уште еднаш да го организираме Евробаскетот. Форматот за повеќе домаќини што го воведовме во 2015 година, се покажа како успешен и не само што помогна Евробаскетот да расте како натпреварување, во исто време и го стимулира развојот на спортот низ целиот континент “, рече извршниот директор на ФИБА, Европа, Камил Новак.

ФИБА Европа ќе ги провери сите места и инфраструктура помеѓу октомври 2021 и јануари 2022 година, пред Одборот на европската зона на ФИБА да одлучи за четирите домаќини на својот пролетен состанок во 2022 година.

 

Претходно, ФИБА Евробаскетот ќе се одржи од 1. до 18. септември 2022 година во Чешка, Грузија, Германија и Италија, а шампионот на Европа ќе биде промовиран во германската престолнина Берлин.