22.03.2024

Првиот собир за двете национални селекции е на 1. април во Скопје, неколку дена потоа, следува настап на првиот турнир во Романија

Стартува новиот ФИБА проект „Заедно до У16“, на „сцена“ генерациите на кошаркар(к)и родени 2010 година

Тренерите на двете национални селекции на играчи родени 2010 година, Тeо Митевски во машката, односно Ера Пајазити во женската, ги одредија играчите на кои ќе сметаат за почетокот на репрезентативните подготовки и настап на првиот, од неколкуте предвидени турнири од новото издание на ФИБА проектот насловен како „Заедно до У16“.

Првиот собир на овие две наши најмлади национални селекции е предвиден за 1 април (првиот тренинг на машката селекција е од 12.часот, а на женската е закажан за 13.30 часот) во салата на СРЦ „Кале“ - во Скопје.

На 3 април е предвидено заминување за Романија, поточно за градот Дробета-Турну Северин, каде ќе се игра турнирот на кој се поканети и репрезентациите на Турција, Бугарија и Косово.

Македонија-машки (играчи родени 2010 година)

Филип Ѓеорѓиевски – МЗТ Скопје Уни Банка

Јован Гајиќ – МЗТ Скопје Уни Банка

Војдан Стаменковски – Водно Санс

Војдан Чадиновски – Вардар

Никола Блажевски – Вардар

Синиша Трпчевиќ – Вардар

Марин Поповски – Вардар

Дион Шабани – Црн Дрим

Михаил Ангелковски – МКК Куманово

Лука Ангелов – Дино Баскет

Хамза Драголовчанин – Феникс 2010

Лука Трајковски – Феникс 2010

Тренер: Тео Митевски

Помошник тренер: Бесарт Мухидини

Физиотерапевт: Никола Арсиќ

 

Македонија-женски (играчи родени 2010 година)

Кјара Анастасова – Бадел 1862

Јована Струменикова – Бадел 1862

Теа Трајкова – Вардар

Марија Димитровска – Вардар

Неда Ѓорговска – МЗТ Скопје

Дијана Ѓорева – Јасмин

Ангела Мегленова – Јасмин

Теона Милчин – Струга 2009

Суада Зиба – Струга 2009

Беатриса Велковска – Крива Паланка

Мија Авиа – Работнички

Ивона Леова – Спорт тим

Тренер: Ера Пајазити

Помошник тренер: Теа Митрева

Физиотерапевт: Верица Стоилова