09.11.2021

Тројца кошаркари во Првата лига имаат просек поголем од 20.поени...

СТАТИСТИКА ПО 6. ОДИГРАНО КОЛО ВО ПРВА ЛИГА-МАЖИ: Крстајиќ добива сериозна конкуренција, Николовски и Хортон се блиску

ФОТО: Александар Тодоровиќ од Гостивар е најдобриот реализатор од дистанца

Првенствената трка добива посебна димензија, макар што екипата на Пелистер е единствената која има максимален ефект по шест одиграни кола.

Во оној индивидуален аспект, тројца кошаркари, барем засега, имаат просечна реализација поголема од 20.поени.

Стефан Крстајиќ од Навико Академија ФМП, сеуште е на лидерското место. Има просек од 22.1 поени, и „води“ пред Кирил Николовски (Кожув) со 21.8 и Хортон (ТФТ) кој има 21.поен по натпревар.

Кирил Николовски полека се качува и на горните позиции во категоријата-скокови. Крилото на Кожув има просечни девет скока по натпревар. Пред него во овој момент се само Аула Сумбру (Ангели) со 9.4 и Недим Мустафица (Работнички) со 9.17 скока.

Добрите и успешни игри на Кожув се рефлектираат и преку игрите на Чез Вилијамс. Бекот на екипата од Гевгелија е најдобриот додавач во лигата со просечни 7.33 асистенции по меч, пред Ејасу Ворку (Гостивар) и Александар Костоски (ТФТ) кои имаат по 6.17.

Џонатан Дејвис (Еуро Никел 2005) е играчот кој губи најмногу топки, по 3.8, а Марјан Младеновиќ (Пелистер) кој освојува по 2.5.

Љубомир Младеновски од Пелистер е најдобар блокер, има по 1.67 блокади по натпревар, додека пак Чез Вилијамс од Кожув е играчот со најголема минутажа. Игра неверојатни 38.19 минути по натпревар.

Процентуално, играчот на Гостивар, Александар Тодоровиќ има најдобра реализација од линијата за слободни фрлања. Погодува со 92% на успешност. Тоа е и најдобриот реализатор во обидите вредни по два поени. Погодува со 78.26% од таа позиција.

Џордан Калахан (Еуро Никел 2005) е најдобaр реализатор во обидите за три поени. Бекот на кавадаречкиот состав има 57.58% на успешност, пред Кирил Николовски со 54.84% и Марко Симоновски со 50%.

Вкупно, во шутот од дистанца, најдобра реализација има Немања Милошевиќ (МЗТ Скопје Аеродром) со 61%, пред Александар Тодоровиќ (Гостивар) и Бри Ајви (Навико Академија ФМП)  со 60% на успешност.  

ТОП 5

ПОЕНИ

1.Стефан Крстајиќ (Навико ФМП)       6          133     22.17

2.Кирил Николовски (Кожув)  6          131     21.83

3.Ландриус Хортон (ТФТ)          6          126     21.00

4.Ејасу Ворку (Гостивар) 6          119     19.83

5.Чез Вилијамс (Кожув) 5          93       18.6

СКОКОВИ

1.Аула Сумбри (Ангели) 5          47       9.4

2.Недим Мустафица (Работнички)    6          55       9.17

3.Кирил Николовски (Кожув)  6          54       9.0

4.Ландриус Хортон (ТФТ)          6          52       8.67

5.Милош Мацура (Работнички)          6          51       8.5

АСИСТЕНЦИИ

1.Чез Вилијамс (Кожув) 6          44       7.33

2.Ејасу Ворку (Гостивар) 6          37       6.17

3.Александар Костоски (ТФТ)  6          37       6.17

4.Џексон Пол (Работнички)      6          35       5.83

5.Бобан Стајиќ (Пелистер)        6          34       5.67

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

1.Џонатан Дејвис (Еуро Никел 2005) 5          19       3.8

2. Куртис Џонс (Феникс 2010)  3          11       3.67

3.Кахем Рансом (МЗТ Скопје УБ)        5          18       3.6

4.Роберт Рикиќ (МЗТ Скопје Аеродром)     5          18       3.6

5.Џексон Пол (Работнички)      6          21       3.5

ОСВОЕНИ ТОПКИ

1.Марјан Младеновиќ (Пелистер)     6          15       2.5

2.Дамјан Робев (МЗТ Скопје А)           5          11       2.2

3.Стефан Крстајиќ (Н. Академија ФМП)       6          12       2.0

4.Недељко Кошанин (Н.Академија ФМП)  6          12       2.0

5.Ахмад Кларк (Феникс 2010) 6          12       2.0

БЛОКАДИ

1.Љубомир Младеновски (Пелистер)          6          10       1.67

2.Роберт Рикиќ (Работнички)  5          8          1.6

3.Леонид Тодоровски (МЗТ Скопје УБ)        6          8          1.33

4.Аула Сумбри (Ангели) 5          6          1.2

5.Филип Бакоч (Навико Академија ФМП)   5          5          1.0

МИНУТИ ВО ИГРА

1.Чез Вилијамс (Кожув) 6          229:59          38:19

2.Андреј Митревски (Феникс 2010)  6          218:6 36:21

3.Кирил Николовски (Кожув)  4          179:40          36:20

4.Двејн Морган (Феникс 2010)           6          216:57          36:9

5.Џордан Калахан (Еуро Никел 2005)           6          204:59          34:9

ШУТ ЗА ЕДЕН ПОЕН

1.Александар Тодоровиќ (Гостивар) 6          92.0%

2.Исаја Мандерсон (Ангели)    6          90.63%

3.Стефан Крстајиќ (Н. Академија ФМП)       6          85.00%

4.Милош Мацура (Работнички)          6          78.79%

5.Џозеф Кејлеб (Куманово 2009)       6          76.00%

ШУТ ЗА ДВА ПОЕНИ

1.Александар Тодоровиќ (Гостивар) 6          78.26%

2.Амар Хот (Феникс 2010)         6          77.5%

3.Предраг Самарџиски (Еуро Никел 2005) 4          70.37%

4.Игор Кесар (Пелистер)            5          70.00%

5.Ејасу Ворку (Гостивар) 6          70.00%

ШУТ ЗА ТРИ ПОЕНИ

1.Џордан Калахан (Еуро Никел 2005)           6          57.56%

2.Кирил Николовски (Кожув)  6          54.84%

3.Марко Симоновски (Кожув) 6          50.00%

4.Александар Костоски (ТФТ)  6          50%

5.Бранислав Ѓекиќ (Еуро Никел 2005)          6          50.00%

ШУТ – ВКУПНО

1.Немања Милошевиќ (МЗТ Скопје А)         6          61.02%

2.Александар Тодоровиќ (Гостивар) 6          60.32%

3.Бре Ивеј (Н. Академија ФМП)          4          60.00%

4.Ландриус Хортон (ТФТ)          6          59.49%

5.Игор Кесар (Пелистер)            5          56.92%