23.11.2021

Без особени промени на ТОП 5 листата пред паузата во шампионатот...

СТАТИСТИКА ПО 8. ОДИГРАНО КОЛО ВО ПРВА ЛИГА-МАЖИ: Крстајиќ прв поентер, Милошевиќ скокач, а Тодоровиќ - реализатор!

ФОТО: Александар Тодоровиќ од Гостивар има највисоки, 57.47% на успешност во шутот од дистанца

Стефан Крстајиќ од Навико ФМП Академија ја задржа лидерската позиција кај поентерите, сега со просечни 21.5 поени по натпревар, пред Кирил Николовски кој се проби на второто место со 21.38 просечни поени, и Пол Џексон (Работнички) со 21.25.

Немања Милошевиќ (МЗТ Скопје Аеродром) со просечни 9.38 скока, пред Глигоријевиќ (Куманово 2009) со девет скока во просек.

Бекот на Кожув, Чез Вилијамс ја задржа првата позиција на листата на најдобрите асистенти, сега со уште повисоки 8.13 додавања, пред Ејасу Ворку (Гостивар) со 7.38 асистенции и Александар Костоски со шест.

Џонатан Дејвис (Еуро Никел 2005) е играчот со најмногу загубени топки, по 3.8, додека Марјан Младеновиќ (Пелистер) со најмногу освоени – по  2.13.

Амир Смит се врати во составот на ТФТ, што рефлектираше да се искачи на првата позиција кај блокерите со точно две блокади по натпревар.

Чез Вилијамс (Кожув) и понатаму останува играч со најголем број на одиграни минути во Првата лига со просечни 38:34 минути, пред двоецот од Феникс 2010, Двејн Морган (36:20) и Андреј Митревски (35:34).

Процентуално, Александар Тодоровиќ останува најдобриот изведувач на слободни фрлања со 88.57% на успешност.

Амар Хот (Феникс 2010) и понатаму шутира најдобро за два поени, има високи 79.17% на реализација, а Кирил Николовски (Кожув) за три поени, погодува со 56.41%  

Севкупно гледано, во шутот од дистанца Александар Тодоровиќ од Гостивар има највисоки, 57.47% на успешност.

ТОП 5

ПОЕНИ

1.Стефан Крстајиќ (Навико ФМП)       8          172     21.50

2.Кирил Николовски (Кожув)  8          145     21.38

3.Пол Џексон (Работнички)      7          170     21.25

4.Ејасу Ворку (Гостивар) 8          164     20.50

5.Куртис Џонс (Феникс 2010)   5          100     20.00

СКОКОВИ

1.Немања Милошевиќ (МЗТ Скопје А)         8          75       9.38

2.Стефан Глигоријевиќ (Куманово 2009)    8          72       9.00

3.Исаја Мандерсон (Ангели)    8          71       8.88

4.Кирил Николовски (Кожув)  8          70       8.75

5.Недим Мустафица (Работнички)    8          69       8.63

АСИСТЕНЦИИ

1.Чез Вилијамс (Кожув) 8          65       8.13

2.Ејасу Ворку (Гостивар) 8          59       7.38

3.Александар Костоски (ТФТ)  8          48       6.00

4.Џексон Пол (Работнички)      8          47       5.88

5.Бобан Стајиќ (Пелистер)        8          46       5.75

ЗАГУБЕНИ ТОПКИ

1.Џонатан Дејвис (Еуро Никел 2005) 5          19       3.80

2.Чез Вилијамс (Кожув) 8          28       3.50

3.Кахем Рансом (МЗТ Скопје УБ)        7          24       3.43

4.Стефан Крстајиќ (Н.Академија ФМП)        8          27       3.38

5.Џон Васар (Ангели)      8          27       3.38

ОСВОЕНИ ТОПКИ

1.Марјан Младеновиќ (Пелистер)     8          17       2.13

2.Ејасу Ворку (Гостивар) 8          17       2.13

3.Стефан Крстајиќ (Н. Академија ФМП)       8          16       2.00

2.Бре Ајви (Н.Академија ФМП)           6          12       2.0

4.Чез Вилијамс (Кожув) 8          16       2.0

БЛОКАДИ

1. Амир Смит (ТФТ)          4          8          2.0     

1.Љубомир Младеновски (Пелистер)          8          13       1.63

3.Аула Сумбри (Ангели) 6          8          1.33

4.Роберт Рикиќ (МЗТ Скопје А)            7          8          1.14

4.Леонид Тодоровски (МЗТ Скопје УБ)        8          9          1.13

МИНУТИ ВО ИГРА

1.Чез Вилијамс (Кожув) 8          308:33          38:34

2.Двејн Морган (Феникс 2010)           8          288:16          36:20

3.Андреј Митревски (Феникс 2010)  8          284:33          35:34

4.Кирил Николовски (Кожув)  8          282:57          35:22

5.Исаја Мандерсон (Ангели)    8          276:28          34:33

ШУТ ЗА ЕДЕН ПОЕН

1.Александар Тодоровиќ (Гостивар) 8          88.57%

2.Исаја Мандерсон (Ангели)    8          84.44%

3.Стефан Крстајиќ (Н. Академија ФМП)       8          82.69%

4.Џозеф Кејлеб (Куманово 2009)       8          81.82%

5.Дарко Соколов (Еуро Никел 2005) 8          78.72%

ШУТ ЗА ДВА ПОЕНИ

1.Амар Хот (Феникс 2010)         8          79.17%

2.Александар Тодоровиќ (Гостивар) 8          73.02%

3.Ејасу Ворку (Гостивар) 8          71.25%

4.Игор Кесар (Пелистер)            7          66.20%

5.Роберт Рикиќ (МЗТ Скопје А)            7          64.44%

ШУТ ЗА ТРИ ПОЕНИ

1.Кирил Николовски (Кожув)  8          56.41%

2.Џордан Калахан (Еуро Никел 2005)           8          56.10%

3.Бобан Стајиќ (Пелистер)        8          56.00%

4.Виктор Исајловски (МЗТ Скопје УБ)           5          55.00%

5.Бранислав Ѓекиќ (Еуро Никел 2005)          8          54.17%

ШУТ – ВКУПНО

1.Александар Тодоровиќ (Гостивар) 8          57.47%

2.Бре Ајви (Н. Академија ФМП)          6          56.90%

3.Немања Милошевиќ (МЗТ Скопје А)         8          56.76%

4.Ландриус Хортон (ТФТ)          7          56.47%

5.Игор Кесар (Пелистер)            7          56.18%