12.07.2021

...

Ви ги претставуваме членовите на стручниот штаб на нашиот сениорски национален тим – Александар Кукриќ – кондициски тренер

Проф. Др АЛЕКСАНДАР КУКРИЌ (одговорен за физичка подготовка)

ДАТУМ НА РАЃАЊЕ: 9.11.1978 ГОДИНА

 РАБОТНО ИСКУСТВО

Од 2003 година, професор на физичка едукација на Универзитетот во Бања Лука (БиХ)

Од 2016 година, директор на институтот за Спорт во Бања Лука (БиХ)

Од 2021 година, проректор на Факултетот за Физичко образование и спорт на Универзитетот во Бања Лука (БиХ)

Од 2004 до 2006 година, прв тренер на КК „Млади Крајишник“- Бања Лука (БиХ)

Од 2005 до 2008 година, тренер на меѓународниот камп „Дејан Бодирога“ во Требиње (БиХ)

Од 2008 до 2010 година, кондициски тренер на КК „Борац Нектар“-Бања Лука (БиХ)

Од 2014 до 2018 година, одговорен за физичка подготовка на КК „Игокеа“ -Александровац (БиХ)

Од 2018 до 2019 година, одговорен за физичка подготовка во Одбојкарски клуб „Алба“ - Блај (Романија)

Од 2019 година, одговорен за физичка подготовка во КК Игокеа-Александровац (БиХ)

ЕДУКАЦИЈА И ТРЕНИНГ

- Докторска дисертација на тема: „Релација на ‘сајзот’ на телото и мускулна сила во брзи движења“, одбранета во 2013 година на Факултетот за Физичко образование и Спорт во Бања Лука (БиХ)

- Мастер дисертација: „Ефекти на различни модели на тренинг на сила и експлозивност и екстензија на нозете кај кошаркари во јуниорска возраст“, одбранета на Факултетот за Физичко образование и Спорт во Бања Лука.

Професор на Факултет за Физичка едукација и спорт во Белград во 2003 година