Заклучоци од редовна седница на УО при МКФ одржана 27. март, 2018 година - КФСМ
28.03.2018

Заклучоци од редовна седница на УО при МКФ одржана 27. март, 2018 година

Управниот одбор при Македонската кошаркарска федерација синоќа во 17:00 часот во просториите на МКФ одржа редовна седница на која се разговараше по четири точки на дневниот ред и тоа:
1. Усвојување на записник од минатата седница, одржана на 22. февруари, 2018 година. Записникот беше усвоен без забелешки од сите 13 членови присутни на седницата.
2. Усвојување на систем, правилник и пропозиции за 3х3 натпреварувањето како и именување на Координатор на 3х3 лигата која ќе ја има својата премиерна сезона претстојното лето. Системот, правилникот и пропозициите беа усвоени, а како координатор на лигата назначен е Драган Караџовски кој воедно е и Претседател на Здружението за популаризација и промоција на кошарката „3х3 Баскетбалл Скопје“;
3. Именување на комисија за одредување критериуми за распределба на средства за партиципација и финансирање на младински рангирани клубови учесници во систем на организирани натпревари од Програма за развој на спорт и млади за 2018 година.
4. Под четвртата точка „разно“ се расправаше по неколку потточки.
4.1 Во месец јуни стартува новиот лиценцен систем за стекнување со тренерски лиценци кои ги издава Тренерската комисија при МКФ.
4.2 Претседателот на МКФ, Петар Наумоски ги информира присутните на седницата околу текот на подготовките за одржување на Европското првенство (дивизија Б) за кошаркари до 18 години кое претстојното лето ќе се одигра в Скопје (27. јули – 5. август).
4.3 Казните, таксите за странските играчи и втората рата од котизацијата во ПЛМ клубовите имаат рок да ги платат до 19. април (четврток) за кое претходно неколку пати ќе бидат потсетувани од страна на МКФ, а на 20. април (петок) клубовите кои нема да ги подмират своите обврски ќе бидат суспендирани од понатамошно натпреварување.
4.3.1 Клубовите од ВЛМ се обврзани котизацијата да ја платат најдоцна до 5. април (четврток), во спротивно ќе бидат суспендирани од понатамошно натпреварување.
4.4 Од страна на Претседателот на МКФ беше изнесено дека постојат индиции за злоупотреба од страна на претходното раководство на чело со поранешниот Претседател Даниел Димевски. Во иднина ќе се ангажира ревизија за детално да се испитаат работите и индикациите за да бидат предочени на УО, кој ќе одлучува за понатамошните дејствија. Ова беше кажано со цел да се отстранат сомнежите дека во актуелното раководство или во организацијата нешто се затскрива или се штити претходното раководство.
4.5 По предлогот на КК Шкупи за проширување на ПЛМ беше изгласано против и заклучено е да се направи анализа и какви било дополнителни промени пред почетокот на следната сезона.
4.6 Во врска со безбедноста на салите пред почетокот на Супер лигата беше укажано дека две спортски сали („Градски Парк“ - Скопје и „Спортска“ – Куманово) не ги исполнуваат зададените критериуми за одигрување на натпревари во Супер лига и клубовите коишто играат во истите ќе мора да ги отстранат неправилностите пред почетокот на првиот суперлигашки натпревар за да играат во тие сали. Воедно, доколку се случи прекин во која било сала (по кој било основ) во која било назначено дека има неправилност, во текот на Супер лигата или Плејофот, истата ќе биде прогласена за небезбедна и забранета за игра во понатамошниот дел од Супер лигата и Плејофот.