14.09.2022

Пред стартот на новата сезона 2022/2023, извлечени натпреварувачките броеви и познат распоредот на натпреварите

Здружение на Прва лига-жени: Најквалитетната „осумка“ ќе се натпреварува по стариот систем

Се е подготвено за старт на новата натпреварувачка сезона во најквалитетното натпреварување во женска конкуренција-Првата лига.

На првата седница пред почетокот на новата натпреварувачка сезона, мнозинството на претставниците на Здружението на Прва лига-жени, го утврдија системот за натпреварување за сезоната 2022/2023, календарот за натпреварување.

Беа одредени и натпреварувачките броеви на осум клубови-учесници во најквалитетното кошаркарско натпреварување во женскиот сегмент.

1.Крива Паланка

2.Пробаскет

3.Струга 2009

4.Гризли Баскет

5.Баскет Кам 2011

6.Вардар

7.Бадел 1862

8.МЗТ Скопје Аеродром

Согласно со Бергер-системот, формирани се и двојките за првото натпреварувачко коло, кое според календарот е предвидено да се одигра на 8. октомври:

МЗТ Скопје Аеродром – Крива Паланка

Пробаскет – Бадел 1862

Вардар -  Струга 2009

Гризли Баскет – Баскет Кам 2011